Hon får utstå hot, våld och trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

Tågvärdarnas vardag på Öresundstågen innehåller ofta både hot, hån och våld.

Hon vill inte att hennes namn ska finnas med i vårt inslag. Hotbilden mot henne och hennes kollegor är så stark att de nu har slutat bära namnskylt på jobbet. Låt oss därför kalla henne för ”Jeanette”.

– Jag har blivit spottad på, folk har försökt dra omkull mig, jag har blivit slagen, berättar Jeanette.

De är oftast ensamma på tågen, bara på vissa turer finns det ytterligare en tågvärd. På kväller och nätter stöttas de av en vakt och så finns förstås lokföraren längst fram. Men ofta befinner de sig ensamma med många resenärer att ta hand om. Våldet och hoten, berättar Jeanette går det inte att komma ifrån.

– Alla har eller kommer någon gång att råka ut för det. Det gör vi, sen pratar vi sinsemellan och hjälps åt men det är i en perfekt värld det inte händer.

Bara grövre fall anmäls

En tredjedel av anmälningarna gällande tågvärdar hos Arbetsmiljöverket handlar om våld eller hot från resenärer. Varje vecka sker det två allvarliga händelser.

– Ofta är det verbalt. De kan skrika att de vet var jag bor, att jag är alla tilltalsnamn som jag helst inte vill säga, säger Jeanette.

Anmälningarna som kommer in till myndigheten är i den grövre kategorin. De flesta incidenter rapporteras till överordnade och stannar där.

– Jag tror att det finns ett stort mörkertal mellan hur många vi får in och hur många arbetsgivarna själva tar emot, säger Kjell Blom, utredare på Arbetsmiljöverket.

Ett omfattande problem

Tidigare i mars så berättade SVT Nyheter Småland om liknande problem på Krösatågen. Men det är inte begränsat till ett tåg eller en linje. Inte ens kameraövervakning som installerades för ett par år sedan ger önskad effekt.

– Det är ju vi som drabbas på tågen. Jag tycker att det behöver belysas för jag vet inte om folk vet hur det är på vårt jobb, säger Jeanette.

Alla tågvärdar får en grundutbildning i att hantera dessa situationer. Vissa får även specialträning. Men ändå så räcker det inte till.

– Det finns ingen specifik människotyp. Det kan var vem som helst och när som helst. Ibland händer det inget på flera veckor och ibland händer det flera gånger på en dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.