Maria Pacheco i Nättraby sticker sig med bin. Foto: SVT

Hon sticker sig själv med bin

Uppdaterad
Publicerad

Ett enda bistick kan döda den som är allergisk.

Men för Maria Pacheco i Nättraby innebär de livskvalité.

För sju år sedan fick Maria Pacheco diagnosen artros, vilket innebär att brosket i lederna försvinner. Tidigare behandlades hon med tabletter mot smärtan. Men numera upplever hon inte att det hjälper.

I stället har hon hittat en annan – och högst udda behandlingsmetod. Maria Pacheco använder bigift för att dämpa värken i lederna.

– Jag hade provat så mycket annat och när man har ont vill man bara slippa smärtan. Det var inte så mycket att fundera över, utan bara att prova, säger hon.

Sticker sig varje vecka

Apiterapi innebär att sjukdomar och krämpor behandlas med produkter från bisamhället. Det kan handla om honung, bivax och drottninggelé men också bigift. Metoden hörde Maria Pacheco talas om när hon var i Chile.

I trädgården i Nättraby har hon planterat blommor som bin ska gilla. Men de flesta bin får hon från en lokal biodlare.

– Jag sticker mig varje vecka och känner redan tjugo minuter efter sticket att värken lindras, säger Maria Pacheco.

Smärta mot smärta

Vanligtvis pratar hon inte öppet om behandlingsmetoden. När hon har gjort det har hon mött skeptiska åsikter.

Hjärnforskaren Martin Ingvar vid Karolinska institutet i Stockholm menar att det är känt inom smärtbehandling hur en smärta kan lindra en annan:

–  Det är en ytlig smärta som utlöser en lokal inflammation som gör väldigt ont. Det tar alltså fokus bort från den andra smärtan som hon har. Dessutom är den kontrollerbar eftersom hon vet att den går om om en stund. Så det finns fysiologiska och psykologiska förklaringar till varför hon kan uppleva den här befrielsen från smärtan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.