Katarina Olsson berättar hur Karlskrona växte fram tack vare omlandet. Foto: David Baujard/SVT

Hon visar hur Karlskrona växte fram ur omlandet

Publicerad

Författaren Katarina Olsson brinner för att berätta Karlskronas historia. Hennes nya bok ”I Karlskronas omland – med glimtar från 1700- och 1800-talet”, innehåller okända historier om vad landsbygden har betytt för att bygga staden under århundradena.

Sedan ett par år tillbaka har Sturköbon Katarina Olsson, 62 , skrivit om sitt stora intresse för lokalhistoria i en egen blogg som handlar om Blekinges kulturlandskap. Nu tar hon det ett steg längre och skriver en hel bok i ämnet.

Boken handlar om hur Karlskrona var beroende av olika råvaror från den närliggande landsbygden när staden byggdes upp på 1700- och 1800-talen. Området kallades omland och står i fokus i hennes bok.

– Det var egentligen ingenting som tillverkades, odlades eller producerades inne i staden. Området runt den och staden påverkade varandra under den här tiden, säger Katarina Olsson.

”Omlandet är hela världen idag”

Författaren är själv uppväxt i Karlskrona och har tidigare arbetat på BTH. Hon har en doktorsexamen i naturgeografi och har skrivit faktaböcker i geografi till skolan. Men redan som 15-åring debuterade hon som författare med ungdomsboken Mej.

Hennes nya bok innehåller en hel del gamla bilder och kartor över landskapet runt Karlskrona. Synen på omlandet som det beskrivs i boken har förändrats över tid, menar Katarina Olsson.

– Idag tänker vi inte på det på samma sätt eftersom omlandet egentligen är hela världen där vi köper varor och tjänster, säger hon.

Historiska nedslag

Hon har rotat djupt i arkiv och bibliotek för att ta reda på områdets historia. Då och då snubblade hon även över oväntade inslag i Blekinges historia. Till exempel att Malaria har varit en vanlig sjukdom i Blekinge som utrotades först i början av 1900-talet.

– Den var mer frekvent på ostkusten i Torhamnslandet och Kristianopel, berättar hon.

Katarina Olsson tror också att det finns en hel del som vi kan lära av historien.

– Jag tror att närproducerad mat är det enda hållbara alternativet egentligen. Så var det förr men vi kan inte gå tillbaka i historien. Däremot kan vi lära oss av den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.