Montage av kommentarerna.

Politiker fick ursäkt efter näthat

Uppdaterad
Publicerad

En fyra år gammal, och felaktig, bild på Karlskronapolitikern Elina Gustafsson (S) väcker fortfarande hat och hot i sociala medier.

Första gången bilden dök upp i sociala medier var i april 2011. Där är en bild på Elina Gustafsson (S) med citatet ”Det är rasistiskt att utvisa afghanska våldtäktsmän” tillskrivit henne – en bild som då och då fortfarande dyker upp i sociala medier.

– Jag har absolut inte sagt något sådant, och jag påpekar det om och om igen. Det är skrämmande att folk tror att det är sant utan att vara det minsta källkritiska, säger Elina Gustafsson (S), som bland annat är vice ordförande i partidistriktet i Blekinge.

Rann över

I går kväll lades bilden upp igen i en Facebookgrupp, och det tog inte lång tid innan hotfulla och hatiska kommentarer började strömma in. Kommentarer som ”hon skulle bli våldtagen av en afghan då låter det annat” och ”vad är det för pissluffare vi har till politiker”. Men när Elinas partikollega Simon Petersson fick läsa en av kommentarerna rann det över.

– Han hade skrivit nånting om hur hon förtjänar samma öde, att hon var en multihandikappad kvinna och liknande. Så jag ringde upp honom och ifrågasatte varför han skrivit så, säger Simon Petersson.

Bad om ursäkt

Efter samtalet tog personen bort sin kommentar, och bad om ursäkt till Karlskronapolitikern.

– Kränkningar är vanligt, men det är ovanligt att folk backar. Det är som att de inte tror att det är på riktigt när man skriver på sociala medier, men det sitter faktiskt en person där som kan ta illa vid sig. Att man sårar människor, säger Elina Gustafsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.