Övergreppen ska ha ägt rum i det här huset i Ronneby kommun. Foto: SVT

Idrottsprofil i tortyrmålet blir fortsatt häktad

Uppdaterad
Publicerad

Den tortyrmisstänkte idrottsprofilen i Blekinge blir fortsatt häktad. Åklagaren vill ha mer tid på sig att utreda ärendet.

Under fredagen begärde åklagaren John Dagnevik att den 40-årige mannen som är misstänkt för över 90 fall av grov misshandel och olaga hot ska fortsätta vara häktad i ytterligare två veckor.

– Förundersökningen är inte färdigställd och det kommer ta betydligt längre tid än de två veckorna. Det är fortfarande en mängd målsäganden och vittnen som ska höras, säger åklagare John Dagnevik.

Idrottsledare dömd för övergrepp

Polisen har hittat flera filmer med brottsliga handlingar som kan vara över 15 år gamla och enligt åklagaren är det ett omfattande filmmaterial. Nu har polisen gått igenom alla tekniska beslag, tömt hårddiskar och identifierat de personer som figurerat i filmerna och bilderna.

– De personer som vi bedömer blivit utsatta för brott är identifierade och hörda av polisen, säger John Dagnevik.

Utredning beräknas klar i april

Ärendet är högprioriterat och det många poliser som arbetar med utredningen. Men eftersom det är ett omfattande material som ska sammanställas beräknas förundersökningen vara klar först i april.

– Om allt flyter på som det gjort hittills borde det vara klart i april. Det är många duktiga och erfarna poliser som jobbar med detta och därför har det kunnat gå så snabbt, säger John Dagnevik.

Det var i slutet av januari som det kom fram att idrottsprofilen lockat ungdomar i Blekinge med proffskontrakt och sponsorer som istället fördes till en stuga i skogen där de utsattes för tortyrliknande övergrepp. Till en början handlade det om 14 fall av övergrepp men utredningen har sedan växt till över 90 fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottsledare dömd för övergrepp

Mer i ämnet