Här i vattnet utanför småbåtshamnen Sunnadal hittades Michaels kropp. Foto: SVT

Stora skador på Michaels kropp

Uppdaterad
Publicerad

Michael Wijk hade omfattande skador på kroppen när han hittades. Näsbenet var splittrat och han hade sår och blåmärken över hela kroppen. Ett resultat av att han slagit i stenar i vattnet, enligt polisen.

När Michael Wijk hittas drunknad i vattnet den 15 september 2014 larmas polis, ambulans och räddningstjänst till platsen. Redan den första polispatrullen på plats noterar att kroppen har skador, bland annat i ansiktet och på benen.

Dagen efter skickas kroppen iväg för rättsmedicinsk obduktion. Redan då har ansvarige utredaren Björn Lundberg, i ett PM till rättsläkaren, lanserat teorin att ”kroppen legat och slagit emot stenar i den vik han anträffades – det blåste rejält dessa dagar”.

Michael Wijks sista timmar

Men enligt läkaren som utförde obduktionen är den teorin inte sannolik.

– Min bedömning är att skadorna som jag har listat i utlåtandet uppkommit då han var i livet, men jag kan inte helt utesluta att de uppkommit efter döden, säger Carl Johan Wingren, ST-läkare på Rättsmedicinalverket i Lund.

Men du tror ändå att han var i livet när han fick skadorna?

– Ja.

Kan inte utesluta misshandel

Polisen vill inte svara på några frågor, med hänvisning till sekretess. Men i ett mejl till SVT som skickas några dagar före publicering, skriver myndigheten att det stormade ordentligt under dagarna före kroppen hittades och att det gick höga vågor i vattnet. Enligt SMHI blåste det som mest elva sekundmeter under de dagar Michael Wijk var försvunnen. Det motsvarar inte ens halva vindstyrkan av en storm.

Den rättsmedicinska obduktionen kommer fram till att Michael Wijk dött av drunkning i narkotikapåverkat tillstånd. Men det går inte att reda ut hur han hamnade i vattnet, eller hur skadorna uppkommit.

– Skadebilden är svårtolkad. Och, som jag skriver i obduktionsutlåtandet, kan skadebilden vara förenlig med självådragna fall. Men de kan också ha uppkommit på annat sätt, säger Carl Johan Wingren.

Skulle det kunna vara en misshandel?

– Det kan jag inte utesluta.

Inget brott har begåtts

Obduktionsrapporten undertecknas och postas den 21 oktober 2014. Morgonen efter ligger den på utredaren Björn Lundbergs skrivbord. Klockan 10:21 samma dag beslutar han att inte inleda en förundersökning. Obduktionsrapporten avgör frågan för polisen – inget brott har begåtts.

– Enbart utifrån mitt utlåtande kan man inte dra slutsatsen att inget brott har begåtts, säger Carl Johan Wingren.

Skadorna på Michael Wijks kropp

  • Sex stycken upp till 1,5 cm långa sårskador på huvudet och en 2 cm lång sårskada på höger underben.
  • Blåmärken på huvudet, armarna, bålen och benen.
  • Ett splittrat brott på näsans ben med kringliggande utådrat blod.
  • Spridda blåmärken.
  • Hudblödningar på höger arm och bålen.
  • Hudavskrapningar på armarna och vänster ben.

Källa: Ur obduktionsrapporten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Michael Wijks sista timmar

Mer i ämnet