Foto: SVT

JO utreder misstänkt efterforskning

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av den dåliga miljön på Torgbackens förskola ville förskolepedagogen Karl-Johan Arto ha ut de utredningar av byggnaden som gjorts. Men det fick han aldrig.

I slutet av november ville förskolepedagogen Karl-Johan Arto ha ut information om de olika utredningar och åtgärder som har gjorts på Torgbackens förskola i Karlskrona, med anledning av den dåliga inomhusmiljön.

SVT Nyheter Blekinge har de senaste dagarna rapporterat om att en av dessa utredningar konstaterade omfattande fuktproblem och mögelpåväxt i källaren.

Fukt och mögel på Torgbackens förskola

Men efter fem dagar efter att Karl-Johan Arto begärde ut handlingarna har han fortfarande inte fått några av de offentliga handlingarna. Istället får han reda på att tjänstemannen på kommunens fastighetsavdelning har vänt sig till förskolechefen.

– Jag får reda på av min chef att hon har blivit kontaktad av tjänstemannen och att hon då har blivit utfrågad om varför jag har begärt ut dokumenten, säger Karl-Johan Arto.

Nu har han anmält händelsen till Justitieombudsmannen, JO, som i förra veckan meddelade att de inleder en utredning. Det JO nu tänker utreda är bland annat om den kommunala tjänstemannen har gjort sig skyldig till brott mot efterforskningsförbudet.

– Kommunen har skött det här helt felaktigt. Det är ett oerhört märkligt beteende, säger Karl-Johan Arto.

Den kommunala tjänstemannen vill inte svara på några frågor kring ärendet. Inte heller förvaltningschefen vill svara på frågor.

– Det kommer jag att göra via mitt yttrande till JO. I övrigt tänker jag inte svara på några frågor om det, säger Per Jonsson, chef på drift- och serviceförvaltningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fukt och mögel på Torgbackens förskola

Mer i ämnet