Foto: SVT

Julia skjuter ner fördomar i Counter-Strike

Uppdaterad
Publicerad

Julia Kiran från Karlshamn är en av de bästa e-sportarna i Sverige. Hon är en få kvinnliga utövare på toppnivå i den annars mansdominerade sporten, och hon får ofta höra att hon inte passar in.

– Varför spelar du ens? Ni hör hemma i köket. Det är typ det vanligaste man får höra. Det är lite gammalt tycker jag vi lever ju i 2016. Snart 2017, säger Julia Kiran.

Julia Kiran, även kallad Juliano, började redan som ung att spela Counter-Strike tillsammans med sin bror. Då mest för gemenskapens skull. Men när hon som artonåring kom trea i en tävling i Köpenhamn började hon på allvar fundera på en karriär inom e-sporten.

Julia Kiran Foto: SVT

Nu är ”Juliano” 23 år och är en av de bästa spelarna i Sverige. Sedan 2013 har hon inte varit sämre än topp tre i de nationella och internationella matcherna hon ställt upp i.

Få tjejer

E-sporten är en klart mansdominerad sport med få synliga kvinnliga deltagare. En av anledningarna till det är att killar lägger mycket mer tid på spela.

– Det är jättesvårt som kvinna att slå sig in i sporten. Det är ett tiotal tjejer som har spelat lika mycket som herrproffsen. Men det finns tusentals killar som har spelat lika mycket som herrproffsen och som dessutom ligger på en hög nivå.

”Juliano” spelar Counter-Strike hemma i Karlshamn Foto: SVT

”Juliano” spelar idag tillsammans med andra tjejer i laget ”Team Secret” som just nu är det bästa kvinnliga laget i världen. Hon gillar att möta andra kvinnliga lag, men tycker att det är problematiskt.

– Genom att vi endast spelar i kvinnliga lag gör det ju inte lättare för oss att slå oss in bland killarna, det är förklaringen till att man aldrig sett ett kvinnligt lag vara på en mixturnering.

I framtiden hoppas hon alla ska kunna delta i matcher oavsett kön, men framförallt att det ska finna fler tjejer i sporten.

– Mitt mål är att nån gång lyckas visa att det finns kvinnor som kan spela på samma nivå som killarna, men jag tror att vägen dit är jättelång, säger Julia Kiran.

Fakta: Counter-Strike

Counter-Strike är ett förstapersonsskjutspel där spelarens skärm motsvarar motsvarar spelfigurens synfält.

Spelet bygger på att två lag möter varandra över ett nätverk.

För att vinna så ska man eliminera sina motståndare eller slutföra uppdrag.

Spelet släpptes 1999 och har sedan dess kommit ut i flera varianter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.