Testerna av Kallingevattnet visar att det inte råder akut fara, enligt Livsmedelsverket. Foto: TT Nyhetsbyrån

Kallingevattnet innebär ingen akut fara

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsverkets prover visar att människor som druckit av det förorenade Kallingevattnet inte löper någon akut risk att fara illa.

Nu ska halterna av PFAS i privata brunnar mätas.

I dag kom resultatet av Livsmedelsverkets riskvärdering av proverna på vattnet i Kallinge. 

Enligt analysen är det kortisktigt inte farligt att dricka vattnet. Långsiktigt är det troligtvis så att det inte går att påvisa negativa effekter på individnivå. Men de utredningar och prover som tidigare gjorts är osäkra.

Vattenskandalen i Kallinge

– Det här styrkte vår tidigare riskvärdering, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog vid Livsmedelsverket.

Nu ska ytterligare prover tas på privata brunnar i området för att se hur höga halterna av PFAS är där.

– Sedan gårdagen försöker vi att komma i kontakt med alla berörda fastighetsägare. Detta har just nu högsta prioritet, berättar Jan Moberg, förvaltningschef på miljö- och byggnadsförvaltningen.

– De som ligger inom den största riskzonen kommer vi att erbjuda vatten som de kan hämta till matlagning och dricksvatten, säger Hans Nilsson, vd på Miljöteknik.

Nu ska bolaget ta in en konsult för att se hur man kan åtgärda problemet.

– Man får sätta in en filter för att få bort det här ämnet, men det finns sådana tekniska lösningar i dag, säger Hans Nilsson.

Hur länge dröjer det innan ni kan släppa på vattnet igen?

– Det är svårt att säga, men fram till sommaren har vi inga problem med att Kallingeborna få vattnet i från Ronneby i stället.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet