Kan vara slutspelat i Allsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

På måndag väntar en ödesmatch för Mjällby AIF. Laget ligger på nedflyttningsplats i tabellen och en förlust mot Kalmar FF kan innebära att det är slutspelat i Allsvenskan.

Det är ett pressat lag som på måndag tar emot Kalmar FF på Strandvallen. I och med Helsingsborgs förlust mot Falkenberg så minskade Mjällbys chanser att stanna kvar i Allsvenskan. Vid en förlust mot Kalmar så riskerar de att flyttas ner till Superettan.

– Jag hyser den största oro, måste jag säga. Men är det så att de anstränger sig till det yttersta, som jag brukar säga, då klarar de det, säger supporten Henrik Jareklew.

Mjällby har spelat i Allsvenskan i fem säsonger, men att komma dit tog 25 år. Fotbollsskribenten Markus Alexandersson menar att det har varit en stor bedrift att laget har tagit sig dit överhuvudtaget.

– Det är en jätteprestation för en liten klubb från en liten ort att finnas i Allsvenskan och vi kanske inte kan kräva och begära att de ska göra det år efter år, säger han.

Om Mjällby åker ner till Superettan så innebär det minskade intäkter på upp till 14 miljoner kronor, vilket nästan är en halvering av klubbens budget.

– Det innebär att vi får banta organisationen, vi får se över våra kostnader, vi får hitta ny motivation i att fortsätta det viktiga och duktiga arbetet att fortsätta utveckla talanger, säger Mjällbys klubbchef Jörgen Martinsson.

Men det är inte bara klubben som påverkas om de åker ner till Superettan. Ellen Svensson och Frida Johnsson är elever på elitfotbollsgymnasiet i Sölvesborg och de tror att intresset för deras utbildning kan minska.

– Då lockar det ju inte nya talanger hit som vill gå på skolan utan de väljer att gå någon annanstans, säger Frida Johnsson och får medhåll av Ellen Svensson:

– Det är självklart inte positivt, det är ju roligt att ha ett allsvenskt lag i kommunen, så det blir tråkigt i sådana fall, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.