Boendesituationen för studenter är svår, somliga sover i husbilar. Foto: André Kvist/Privat

”Känns inte bra – vet inte hur jag ska lösa det”

Publicerad

Simon Rahlén, 22, började i dagarna på Blekinge Tekniska Högskola men trots att han sökt flera lösningar på sin bostadssituation står han utan boende inför sex års studier.

Simon Rahlén började nyligen på ett års tekniskt basår. Därefter ska han fortsätta studera till civilingenjör i ytterligare fem år på BTH. Men han var inte beredd på att det skulle vara så svårt att hitta boende i Karlskrona.

– Just nu sover jag på en polares soffa, men det är bara temporärt. Sen vet jag faktiskt inte och det känns inte bra, säger Simon Rahlén.

Söker utan resultat

Trots otaliga efterlysningar på sociala medier och bostadssidor så finns det inget för en nyantagen student. Så upplever åtminstone Simon Rahlén situationen.

– Jag vet inte hur jag ska lösa det, det kanske gäller att ha is i magen men det kommer inte lösa sig av sig själv utan jag måste ju hitta något av egen kraft och vilja.

Och det främsta problemet är att boendesituationen påverkar fokuseringen på studierna. Själva anledningen till att han valde att flytta Karlskrona.

– Det påverkar skolan, prioriterar jag att söka bostad så kommer jag inte att hänga med i studierna. Studierna är det viktiga, det är ju därför jag är här i första hand.

Studenter bor i husbilar

Det finns andra studenter i liknande situationer som löst sitt boende med lite alternativa hushåll.

– Några bor i husbil utanför skolan eftersom det inte finns någonstans att bo, säger Simon Rahlén.

Förra året tältade många studenter utanför BTH. Detta har ännu inte synts till på gräsplanerna på campus. Men trots svårigheterna att hitta boende håller åtminstone Simon fast vid att han ska fullfölja sina studier.

– För mig är det inget alternativ att hoppa av trots boendesituationen även om tanken har slagit mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.