Foto: SVT

Karlshamn ger alla elever datorer

Publicerad

Karlshamn är den enda kommunen i länet där alla elever har en egen dator. Tidigare i veckan delades de sista datorerna ut på Klockebacksskolan i Asarum.

Och det var efterlängtat hos eleverna i årskurs 1.

– Jag tyckte det var roligt för att jag aldrig varit inne på en dator förut. Det var svårt att logga in för jag visste nästan ingenting, säger Tuva Danielsson.

– Man kan skriva med den, köra matte- och svenskaspel. Och massa andra saker, säger Harry Peter.

Stora skillnader i länet

Men det är stora skillnader i Blekinge län gällande om elever erbjuds egen dator eller inte.

I Ronneby och Karlskrona är det gymnasieeleverna som fått en dator – i Sölvesborg samt Olofström så har även högstadieeleverna tilldelats en.

Men i Karlshamns kommun har nu alltså alla elever försetts med en digital enhet, sist ut var Klockebacksskolan i Asarum.

– Det är ett stort steg och en stor investering som Karlshamns kommun har gjort, med att satsa på att elever från årskurs 1 till gymnasiet får en egen digital enhet, säger Ingegerd Åberg, IKT-samordnare på utbildningsförvaltningen i Karlshamns kommun.

”Blir mer anpassat”

Skolverket har på uppdrag av regeringen utrett hur det ska se ut, de föreslår att alla elever från årskurs 1 till gymnasienivå i landet ska erbjudas en egen dator inom tre år.

Skolverket menar att den nya IT-strategin kommer ge en större likvärdighet mellan eleverna på landets skolor och att elevernas resultat kommer bli bättre, om det finns en tydlig pedagogisk idé med datoranvändandet.

– Elevernas sätt att lära sig blir ju mer anpassat till individen om man har ett digitalt verktyg. Så det här är ett led i att möta elevens behov och anpassa verktygen efter elevens förutsättningar, säger Ingegerd Åberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.