Foto: Ida Schyberg

Karlshamnsbor uppmanas att spara på vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Vattennivån i sjön Mien är nu kritiskt låg och invånarna i Karlshamn uppmanas att spara på vattnet.

Huvudvattentäkten i Långasjön är beoende av tillflöden av sjön Mien och nu har vattennivån i sjön nått ett kritiskt läge. Trots att det har regnat de senaste dagarna behövs det fortfarande stora mängder regn i Tingsryd för att kommen ska kunna slo sig till ro.

– Nu måste vi alla dra vårt strå till stacken och överlag bli mer sparsamma. Vatten är inte en oändlig resurs, säger Ulf melander, säkerhetsansvarig och tillförordnad VA-chef i ett pressmeddelande.

I tisdag tog VA-chefen beslutet att fördämnngsluckorna i sjön inte ska stängas när vattennivån når det juridiska läget 94.48, trots att det är vad vattendomen säger.

– Detta måste vi göra för att säkra dricksvattenförsörjning till Karlshamnsborna. Efter att vattnet nått den juridiska nivån är det bara ytterligare några centimeters sänkning tills dess att det naturliga flödet i Mein upphör, vilket hindrar tillflödet till Långaskön. Utan tillrinning räknar vi med att vi klarar cirka två veckors vattenförsörjning, säger Ulf Melander.

Ska ändra vattendomen

Det låga vattenståndet gäller inte bara Mien utan hela regionen. Redan i slutet av juni gick Karlshamns kommun in med bevattningsförbud.

– Hade vi inte tagit dessa beslut i somras hade vi nått den juridiska gränsen för länge sedan, säger Ulf Melander.

Kommunen arbetar nu med att hitta en reservvattentäkt som troligen blir i Mörrumsån och de håller också på att förändra den vattendom som reglerar vattenuttaget till Långasjön.

SVT Nyheter Blekinge har tidigare berättat att det finns stor oro efter årets torka i Sydöstra Sverige och att Karlskrona kommun måste bli klar med en ny vattenledning till kommunens östra delar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.