Övergången berör 159 ingenjörer Foto: SVT

Oklart hur Karlskrona påverkas av varsel

Uppdaterad
Publicerad

Totalt 800 tjänster inom forskning och utveckling ska bort – men det ges inga svar hur stor påverkan blir i Blekinge.

I dag bekräftade Ericsson att totalt 3.000 anställda och 900 konsulter inom företaget varslas om uppsägning, varav 800 inom Forskning och utveckling. Framför allt berörs fabrikerna i Borås och Kumla, men även Göteborg, Karlskrona, Linköping och Stockholm kommer att påverkas.

Men hur många som kommer att varslas av de cirka 650 anställda i Karlskrona vill inte företaget svara på.

Neddragningar på Ericsson

– Vad vi annonserar är att vi avser att dra ner på tjänster. Det är olika områden som berörs på Sverige-nivå, säger Karin Ronander, på Ericssons presstjänst.

Neddragningsprocessen kommer att ske stegvis, enligt företaget. För den största delen av verksamheten kommer man vara klar under första kvartalet 2017, medan processen i Kumla och Borås beräknas vara helt slutförd andra halvåret 2017.

– Vi fick veta för en kvart sedan att Karlskrona berörs. Jag vet inte mer än så i nuläget, säger Niclas Bertilsson, vice ordförande i fackförbundet Sveriges Ingenjörer vid Ericsson i Karlskrona.

Samtidigt meddelar bolaget att dess forskning och utveckling ska vara världsledande även i fortsättningen.

– Därför avser vi att rekrytera cirka 1.000 ingenjörer i Sverige, främst från universitet, under de kommande tre åren, säger Ulf Ewaldsson, strategi- samt teknikchef på Ericsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Neddragningar på Ericsson

Mer i ämnet