Genrebild. Foto: Janerik Henrikson/ TT

Karlskrona kommun hotas av vite på 300 000

Uppdaterad
Publicerad

Trots tre tidigare krav på åtgärder då en skola i Karlskrona fortfarande inte följer skollagen, har kommunen fortfarande inte kunnat tillräckligt redovisa för hur bland annat skolkränkningar ska anmälas.

Redan i april fick Karlskrona kommun i uppdrag från Skolinspektionen att vidta åtgärder för att säkerställa att skollagens krav uppfylls när det kommer till att motverka kränkande behandling av elever.

Bakgrunden till beslutet låg i en anmälan om en elev som utsatts för mobbning på en skola i Karlskrona kommun.

Flicka blev utfryst

Bland annat hade flickan blivit utfryst av andra elever och vid något tillfälle tvingats betala pengar för att få vara med och leka.

Skolinspektionen ställde krav på kommunen direkt men först efter det tredje kravet om åtgärder kom kommunen har kommit in med kompletterande redovisningar den 13 oktober.

Skolinspektionen är nöjd med den nu gällande plan mot kränkande behandling för läsåret 2016-17.

Vad Skolinspektionen saknar är en redogörelse för hur tidigare planerade åtgärder under läsåret 2015-16 genomförts.

Och nu hotas nu alltså med 300 000 kronor i vite om man inte presenterar en godtagbar lösning senast 1 december.

– Som jag förstår det så handlar det om att skolinspektionen inte godkänt planen vi tidigare gjort. Det här är ju givetvis inte bra, säger Chatarina Holmberg (S) ordförande i Kunskapsnämnden.

Kontaktar kommunjurist

Karlskrona kommun ska nu kontakta sin kommunjurist för att undersöka hur man ska gå vidare.

– Jag justerade idag ett protokoll för kunskapsnämnden där vi har nyligen fattat ett beslut om att ett mejl måste skickas till förvaltningschefen när det gäller alla former av kränkningar så vi får kännedom om det direkt, säger Chatarina Holmberg (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.