M föreslår lagändring efter Nord Stream-affären

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas partiledare besökte i dag Karlshamn för att diskutera affären gällande Nord Stream 2 – och beslutet att lagra gasrören i Karlshamns hamn.

Moderaterna har varit kritiska till affären, både på ett nationellt och ett lokalt plan. När affären till sist röstades igenom i Karlshamns kommunstyrelse var det bara de tre moderaterna och en sverigedemokrat som röstade emot beslutet – och frågan om det kommunala självstyret ska kunna stå över frågor som rör rikets säkerhet lyftes.

– Vi måste ta på allvar att vi har en orolig omgivning och ett mer aggresivt Ryssland som använder energipolitiken och Gazprom i strategiska syften och det är därför vi måste ta den säkerhetshänsyn som Sverige behöver ta, säger Anna Kinberg Batra (M).

Rysk gasledning i Östersjön

Partiledaren Anna Kinberg Batra (M) har tidigare sagt att hon vill se en lagändring – och nu tar hon det ett steg vidare.

– Jag är ingen vän av den investering som gjorts. I morgon kommer Moderaterna i försvarsutskottet ta upp ett alliansgemensamt direktiv för att ändra lagen. Det handlar om att vi måste kunna ta hänsyn till rikets säkerhet i den här typen av frågor, säger Anna Kinberg Batra (M).

Vill säkra jobb och trygghet

Det här är Anna Kinberg Batras första besök i Karlshamn som partiledare. Förutom att diskutera Nord Stream-affären är hon på plats för att träffa lokala kollegor och prata M-politik i största allmänhet.

– Det är viktigt att komma hit och känna vad som rör sig på orten och jag och Gärdebring har många gemensamma intressen som att säkra jobb och trygghet i landet, säger Anna Kinberg Batra (M)

De senaste opinionsmätningarna som har gjorts visar att Moderaterna har störtdykt efter de senaste veckornas förslag om ett närmande till Sverigedemokraterna.

Är du orolig att du tappat väljare?

– Nej, jag är väldigt trygg att det besked vi gett är viktigt och man måste förhålla sig till det politiska landskap vi har idag, säger partiledaren.

”Vi vill få igenom moderatpolitik”

Oppositionsrådet Magnus Gärdebring (M) stödjer partiledaren att öppna upp för att närma sig Sverigedemokraterna och är inte orolig över att tappa väljare, trots de senaste opinionsmätningarna.

–  Man måste respektera vad människor väljer och sen får man utgå från det läget, säger Magnus Gärdebring (M).

Att sträcka ut en hand till Sverigedemokraterna, tycker du att det är en bra idé?

Vi kompromissar inte med våra värderingar men vi vill få igenom så mycket moderatpolitik och allianspolitik som möjligt, säger Gärdebring.

Även om det innebär stöd från Sverigedemokraterna?

– Om något parti väljer att stödja bra förslag är det i grunden bra, jag ser inget konstigt med det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysk gasledning i Östersjön

Mer i ämnet