Kommunalråd: ”Jag ser inte problemet”

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström (S) har kallat till sig Karlshamns kommunalråd Per-Ola Mattsson (S) för att diskutera den nya gasledningen Nord Stream 2.

Gasledningen ska läggas i Östersjön från Ryssland, och bolaget som lägger ledningarna har ansökt om att få lagra ledningsrör i bland annat Karlshamns hamn. Något som har kritiserats av bland annat Överbefälhavaren Micael Bydén, men kommunalrådet i Karlshamn ser positivt på affären.

– Jag ser inte problemet med att vi skulle låna ut hamnen men det kan ju finnas ett som vi inte begriper. Då hoppas jag att vi får information om vad det är för problem, varför vi ska säga nej till det här, säger Per-Ola Mattsson (S) till SVT Nyheter Blekinge.

Rysk gasledning i Östersjön

”Förstår inte paniken”

Kommunen har redan tillåtit hamnen att hyra mark för att lagra ledningsrören på, och säger att affären skulle kunna ge åtminstone ett tiotal arbetstillfällen till hamnen. Men nu har Utrikesdepartementet kallat upp Per-Ola Mattsson (S) tillsammans med Gotlands regionråd till Stockholm för ett informationsmöte om Nord Stream 2.

– Det är ju inte ens ryssarna som ska lägga rören, så jag förstår inte var den här paniken riktigt kommer ifrån. Det ska skeppas med norska båtar från Tyskland, av något sydostasiatiskt företag. Samtidigt så säger vi ju ja till flera andra ryska affärer. Det är ryssar som kommer in här i hamnen med olja, virke och gas med båtar i dag, säger Per-Ola Mattsson (S).

Mötet mellan UD och kommunpolitikerna kommer att hållas den 13:e december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysk gasledning i Östersjön

Mer i ämnet