Foto: SVT

Kommunalrådet bryter föräldraledigheten

Uppdaterad
Publicerad

Bränderna och oron i Olofström får kommunalrådet Sara Rudolfsson (S) att bryta sin föräldraledighet.

– Jag ser ett behov av att samla kommunen och tydligt visa från politikens sida att det här måste få ett stopp, uppger hon för SVT Nyheter Blekinge.

Hon bryter föräldraledigheten tillfälligt och efter behov för att finnas tillgänglig för både invånare och media.

Bränder i Blekinge

– Jag deltar också vid behov tillsammans med ställföreträdande kommunalråd Kjell-Åke Karlsson i kommunledningens arbete med att samordna, informera, leda och fatta beslut som gäller våra egna kommunala verksamheter med anledning av händelserna.

SVT: Vad hoppas du att du ska kunna göra?

Vill stoppa dåden

Vår ambition är att öka vaksamheten i våra kommunala verksamheter, hålla kommuninvånare informerade samt samverka med polisen för att få ett stopp på dåden så snart som möjligt.

Enligt Sara Rudolfsson har kommunledningen tillsatt en arbetsgrupp som träffas dagligen för att stämma av läget och vidta åtgärder.

– Vi har en tät samverkan mellan skola, socialtjänst, Olofströmshus och andra hyresvärdar, räddningstjänsten och andra aktörer.

Livsfara

SVT: Hur känner du?

Jag är, precis som många andra invånare, både arg och ledsen över dessa bränder. Min känsla är att den eller de som utför dåden inte tänker på vilka konsekvenser det här får.

Bränderna innebär stora risker.

– Det är inte bara bilar och egendom som brinner upp, det är också fara för människors liv och hälsa. Från kommunens sida ser vi mycket allvarligt på situationen.

Utökad rondering

SVT: Vad gör ni nu för att stoppa bränderna?

– Vi har intensifierat vaktbolagens rondering i utsatta områden.

Hon är också positiv till arbetet som Olofströmsborna lägger ner på patrullering.

– Jag vill ge en stor eloge till de invånare som startat grannsamverkan och patrullering. Ett oerhört engagemang och vilja att få stopp på bilbränderna finns i samhället. Det känns som en typisk styrka för Olofström, när det krisar går vi samman och tar tag i problemen tillsammans. Positivt är nu också att vi har en kommunpolis, det underlättar samarbetet.

Oklar orsak

Vad som ligger bakom bränderna kan hon inte svara på.

– Orsaken till bränderna kan vi än så länge bara spekulera i. Det är polisens arbete att utreda.

Däremot tillbakavisar hon att det skulle handla om ett delat samhälle.

– Att det skulle röra sig om ett tecken på segregation i samhället känner jag inte igen mig i. Olofströms kommun är känt för att vara bra på att utjämna socioekonomiska klyftor.

Önskar fler poliser

Men hon menar också att det finns förbättringspotential – och hon önskar sig högre polisnärvaro.

– Men vi behöver självklart fortsätta att arbeta förebyggande med skola, fritidsaktiviteter, trygghet i samhället, jobb, sysselsättning och så vidare. Önskvärt vore också en högre närvaro från polisen framgent, både i akuta situationer och i det mer förebyggande arbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder i Blekinge

Mer i ämnet