Foto: SVT

Kommunalrådet: ”Det vore bra med ett klarläggande”

Uppdaterad
Publicerad

Karlskronas kommunalråd Patrik Hansson (S) känner för de oroliga medarbetare på Ericsson i Karlskrona efter de uppgifter som framkommit i media om att telekomjätten lägger ned all tillverkning i Sverige.

Svenska Dagbladet har tagit del av ett internt dokument som visar telekomjättens planer. Enligt denna kan jakten på sänkta kostnader innebära att all tillverkning i Sverige läggs ned. Främst är det anställda inom affärsområdet Nätverksprodukter som berörs.

I ett pressmeddelande skriver Ericsson att antalet anställda på deras anläggningar runt om i världen ska minska och att det också kommer att drabba anställda i Sverige.

Sitter i förhandlingar

Sedan någon vecka sitter Ericssons ledning i förhandlingar med koncernfacket.

– Den här planen skulle ta död på Ericsson och vara ett första steg mot att avveckla hela Ericssons verksamhet i Sverige, säger en källa centralt placerad i förhandlingarna mellan arbetsgivare och arbetstagare till tidningen.

I Karlskrona bedrivs idag ingen tillverkning av telefoner utan bara mjukvaruutveckling inom betalnings- och faktureringslösningar på Ericsson.

– Vi har inte hört något från Ericsson om detta. Jag känner med de som jobbar på där, de är förstås oroliga idag och det vore väldigt bra med ett klarläggande så fort som möjligt hur det påverkar oss här, säger Patrik Hansson (S) kommunalråd i Karlskrona.

Ericsson är en av Karlskronas dominerande arbetsplatser.

Viktig arbetsplats

– De är mycket viktiga och vi har ett ytterst gott samarbete med ledningen för Ericsson. De uttrycker ofta hur nöjda de är med att finnas här i Blekinge och samarbetet med BTH och så vidare. Hade det varit något större på gång så är jag säker på att de hade pratat med oss på kommunen, säger Patrik Hansson.

Karlskrona kommuns näringslivschef Pia Holgersson bekräftar senare under förmiddagen att hon pratat med chefen vid Ericsson i Karlskrona, Martin Wallin.

– Ja, det har jag men han vill inte kommentera något eftersom det bara är rykten som spridits, säger Pia Holgersson.

Vad tror du själv?

– Som jag själv tolkar informationen i medier så hoppas jag att Karlskrona inte ska drabbas i så fall eftersom vi inte hade någon hårdvarutillverkning längre, utan bara mjukvaruutveckling, säger Pia Holgersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.