Många var upprörda över att det har dröjt så länge innan gifterna upptäcktes, och att Försvaret nu måste ställas till svars.
– Det är inte okej att förgifta ett helt samhälle och komma undan med det, säger Herman Afzelius från PFAS-föreningen som har organiserat mötet.
Nu krävs ett 50-tal personer som är villiga att satsa några tusen kronor var på att driva en rättsprocess mot Försvaret. Margaretha Grahm skrev upp sig efter mötet.
– Det känns som en stor skandal att man har blivit förgiftad på det här viset, oron man ska leva med. Pengar är inte allt, det är ju våra kroppar och sjukdomar som kan komma som är det viktigaste. Det känns bedrövligt.
Efter dagens informationsmöte hoppas föreningen kunna samla tillräckligt många som vill gå till domstol. I så fall kommer gruppen med hjälp av Carat advokatbyrå lämna in en stämningsansökan.
– I bästa fall kan det ge 50.000 kronor, men det är inte bara pengarna. Det handlar också om den kränkning vi har utsatts för, säger Herman Afzelius.
Alla har det i blodet
Sedan mitten av 80-talet har Försvaret övat brandsläckning med skum på flygflottiljen F17. Brandskummet har innehållit den numera förbjudna kemikalien PFOS och andra perflourerade ämnen. Gifterna har runnit ner i grundvattnet och hamnat i dricksvattnet.
Brantafors vattenverk stängdes december 2013 när föroreningen upptäcktes. Omkring 5.000 människor i Kallinge och norra Ronneby har druckit det förorenade vattnet.
Blodprov på drygt 2.000 personer visar att ju längre man bott i området desto högre halter i blodet har man. Det visar att de perflourerade ämnena har funnits i vattnet sedan mitten av 80-talet.
– Kallingeborna har högst halter i Sverige, säger John Brantberg från Arbets- och miljömedicin (AMM) i Lund, som ansvarar för helgens blodprovtagning på vårdcentralen.
Oro för hälsan
PFOS är giftigt och lagras i kroppen. Det misstänks ge testikelcancer, påverka sköldkörteln och ämnesomsättningen. I dag var det möjligt att lämna blodprov för analys på vårdcentralen. Många är oroliga för att deras hälsoproblem beror på det förgiftade vattnet.
– Fertilitetsproblem och kompisar som har diverse bekymmer. Jag har hört mycket om folk i min ålder som har problem med fertilitet, säger Anna-Maria Rahm, 34, som har vuxit upp i Kallinge.
– Man tänker mest på barnen som har fått det här i sig, Det är det värsta. Det är ju ingen som vet vilka följder som kommer i framtiden, säger Mikael Arvidsson, som har åtta barn mellan två månader och 23 år.
Forskarna säger dock att det kommer att vara mycket svårt att knyta individuella hälsoproblem till PFOS-vattnet, men att giftet kan ge statistiska effekter i befolkningen.
– Vi hade gärna velat ge de svaren, men bättre än så blir det inte, säger John Brantberg på AMM.
Svårt bevisa sjukdom.
Försvarsmakten har tagit på sig ansvaret för att det kommunala vattnet har innehållit brandskum från dess övningar, men det betyder inte att man accepterar skadeståndskraven eftersom det kan vara svårt att visa att någon har blivit sjuk.
– Det finns inte någon liknade dom i Sverige. Det som har hänt i Kallinge är helt unikt. Hade det funnits det hade det varit lättare, säger Herman Afzelius.
Det innebär en ekonomiskt risk att stämma Försvaret. Varje hushåll måste betala 2.800 kronor plus 600 för varje familjemedlem. Om Kallingeborna förlorar tvingas de dessutom betala delar av Försvarets rättegångskostnader.
– Det här är verkligen David mot Goliat och det finns en risk med det här. Styrkan är att ju fler vi är så blir det inte så mycket pengar, säger Herman Afzelius.