Kommunens kommunikationschef Thomas Johansson förnekar att miljörapporten om möglet på Torgbackens förskola har hållits hemlig. Foto: SVT

Förskolans mögelrapport stannade inom kommunen i två år

Uppdaterad
Publicerad

Karlskrona kommuns rapport om mögelproblem och dålig inomhusmiljö på Torgbackens förskola i Karlskrona diariefördes först efter två år och ingen kan svara på varför. Kommunikationschefen förnekar att den har hållits hemlig.

Förskoleläraren Karl-Johan Arto har sedan november försökt få ut rapporten som gjordes för två år sedan men han väntar fortfarande.

– I slutet på november kontaktade jag kommunen och ville ha ut papprena som hade med undersökningen att göra men ingen hade sett rapporten. Av diarieföraren fick jag bara veta att hon inte kunde hitta papprena, säger Karl-Johan Arto, förskolelärare på Torgbackens förskola.

Fukt och mögel på Torgbackens förskola

Det har gjorts två rapporter som båda visar på allvarliga brister i inomhusmiljö på Torgbackens förskola och båda har av någon anledning fastnat inom kommunen. Det är först nu, inom loppet av en månad, som båda rapporterna förts in i det kommunala diariet och gjorts offentliga, något som borde ha gjort skyndsamt enligt Offentlighets- och Sekretesslagen (OSL).

– Det låter märkligt och jag tänker att det måste vara fel. Som jag tolkar lagen ska man göra det skyndsamt och det kan man väl verkligen säga att de inte har uppfyllt, säger Karl-Johan Arto.

”Kan behöva färska upp minnet”

Varför det har blivit såhär kan ingen från kommunen förklara och den ansvarige fastighetschefen Ida Heverius Löndahl, som var den som till slut lämnade dokumenten till diariet, vägrade i dag att svara på SVT Nyheter Blekinges frågor.

Istället hänvisade Ida Heverius Löndahl till kommunens kommunikationschef som trots att han pratat med fastighetschefen under förmiddagen inte kunde svara på varför rapporterna inte hade gjorts offentliga och därmed nått allmänheten under många månader.

– Vi får titta på detta och prata med de som är inblandade och behövs det får vi fundera på om vi behöver utbildning och färska upp minnet kring reglerna, säger Thomas Johansson, kommunikationschef i Karlskrona kommun.

Bristerna har undanhållits

I flera år har både barn och personal på Torgbackens förskola mått dåligt i lokalerna och fram till i julas var orsaken ett mysterium. Efter att SVT Nyheter Blekinge fick ta del av rapporten från 2015 kunde det konstateras att det under lång tid funnits fuktproblem i källaren och att det vuxit synligt mögel på gammalt byggspill något som skapat stor oro.

– Många i personalen har uttryckt besvär med att jobba här och barn har varit hos läkaren med sina problem och jag tycker att detta har tagit alldeles för lång tid, säger Karl-Johan Arto.

En del åtgärder mot bristerna på förskolan har nu gjorts, men faktum kvarstår att informationen om bristerna av någon anledning inte har blivit offentliga förrän nu.

– Att tro att vi skulle hemlighålla en miljörapport på en förskola, då tar man nog i lite grann, säger Thomas Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fukt och mögel på Torgbackens förskola

Mer i ämnet