Länsstyrelsen hotar ta över miljötillsyn

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen hotar nu Karlskrona kommun med att ta över miljötillsynen på flera stora företag. Det eftersom man anser att kommunen har misskött sitt uppdrag under flera år.

Karlskrona kommun har i många år haft i uppdrag att kontrollera miljön på flera av de stora företagen i kommunen. Miljötillsyn handlar bland annat om att kontrollera eventuella utsläpp, föroreningar samt miljöfarlig verksamhet.

Men Länsstyrelsen är missnöjda med hur kommunen har skött sitt uppdrag och hotar nu att ta över delar eller hela miljötillsynen på de största företagen i kommunen.

Har inte varit där

Framför allt handlar det om att miljöinspektörerna under flera år och i många fall inte ens varit på plats på företagen för att utföra den miljötillsyn man är satt till att göra.

– På något företag hade man inte varit och gjort ordinarie tillsyn sedan 2009. Det är en allvarlig brist, säger Carl Johan Bernelid, som är chef för tillsyn och prövning på Länsstyrelsen i Blekinge.

”Har ingen tillsynsplan”

Bakgrunden ligger i att det de senaste åren har framförts från flera kommuner i länet att man har svårt att hinna med all den tillsyn som krävs på grund av resursbrist.

Redan 2014 begärde därför Länsstyrelsen att kommunerna skulle redogöra för vad de gjort och planerat att göra framöver.

Från Karlskrona kommun fick man dock aldrig in de dokument man begärde och det visade sig att det var en hel del dokument som ska finnas, men som inte funnits på flera år.

– Man ska ha en tillsynsplan som dessutom ska revideras varje år. De har ingen tillsynsplan. De ska dessutom årligen göra en uppföljning av den tillsyn de bedriver, säger Bernelid.

Tillbakavisar kritiken

Från Karlskrona kommuns sida tillbakavisar man dock kritiken och menar att man visst bedrivit den tillsyn som man ska, men att man har missat att bokföra den på rätt sätt.

– Det finns vissa grunder som räknas som räknas som årlig tillsyn. Det kan vara så att man inte har bockat för den rutan, så att säga, säger Magnus Larsson (C), miljö- och byggnadsnämndens ordförande i Karlskrona.

SVT Nyheter Blekinge har även varit i kontakt med kommunens miljöchef Magnus Lindorfsson. Han säger att han inte vill uttala sig om det hela förrän de själva lämnat sitt bemötande till Länsstyrelsen. Det väntas man göra i mitten på april.

Hör mer i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.