Torgbackens förskola i Karlskrona. Foto: SVT

Kommunen svarar JO om mögelrapport

Uppdaterad
Publicerad

Karlskrona kommun medger att det var fel inte ge ut den rapport som bland annat visade på mögelproblem på Torgbackens förskola. Det svar ges nu till Justitieombudsmannen som granskar ärendet.

I november begärde förskoleläraren Karl-Johan Arto ut den rapport som gjordes för två år sedan och som visade på mögelproblem och dålig inomhusmilö på Torgbackens förskola. Trots att kommunen är skyldig att skyndsamt ge ut handlingarna fick han ingen rapport alls.

Karl-Johan Arto anmälde då detta till Justitieombudsmannen (JO) och menar att kommunen brutit mot hans rättigheter som medborgare genom att inte lämna ut rapporten. Dessuom ska en tjänsteman på förvaltningen även ha ringt hans chef och frågat varför han begärt ut dokumenten.

Fukt och mögel på Torgbackens förskola

JO har begärt att kommunen ska svara på hur förvaltningen förhåller sig till anonymitetsskyddet, förbudet mot att efterforska syftet med en begäran om handlingsutlämning och tryckfrihetsförordningens skyndsamhetskrav.

Alla chefer ska utbildas

Nu svarar drift- och servicenämden att förvaltningens tjänstemän inte har agerat enligt lagen och i några avseenden inte stått överens med kommunens egna riktlinjer vad gäller ärendehantering.

Den berörda tjänstemannen, som inte lämnat ut handlingarna, har berättat att hennes agerande beror på ”okunskap eller bristanden kunskap om vad som gäller när handlingar efterfrågas.” .

Nämndens förvaltningschef har beslutat att alla chefer inom förvaltningen ska ges utbildning i de lagar och interna regelverk som styr ärendehantering. Även handläggare som inte är chefer kommer att ges utbildning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fukt och mögel på Torgbackens förskola

Mer i ämnet