Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tjänstemännen på Karlskrona kommun blev förvånade när det visade sig att de och kommunen arbetade utefter olika underlag. Spela klippet för att höra Försvarsmaktens förklara varför det blev så. Foto: Karin Karltun/SVT

Kommunen vill utveckla Torhamn – men på annan plats än tidigare

Uppdaterad
Publicerad

I drygt två år arbetade kommunen med en ny detaljplan i Torhamn innan beskedet kom att försvaret ändrat sig och sa nej.

Medan markägaren fortfarande hoppas på en lösning har kommunen siktet inställt på en annan plats för satsningen på bostäder.

Spela klippet ovan för att höra hur kommunen tänker gå vidare med satsningen i Torhamn.

Kommunens arbete med ny detaljplan på Magnus Wikdahls mark är satt på paus och det finns inga planer på att återuppta den. Arbetet påbörjades 2019 men när den färdiga planen skickades ut för granskning 2021 så valde försvarsmakten att motsätta sig den.

– Vi blev ganska förvånade, säger Anna Steinwandt, planarkitekt på Karlskrona kommun.

Flera möten genomfördes för att få klarhet i vad som hänt och det visade sig att parterna arbetade utifrån två olika underlag.

Senare beräkning

Tillståndet för Torhamns skjutfält utfärdades 1994. Då gjordes en bullerberäkning och det är den som Karlskrona kommun använde som underlag.

Men 2013 utfördes en kartläggning av Sveriges riksintressen och då gjordes en ny bullerberäkning med de vapen som var aktuella då. Det är den som Försvarsmakten utgått ifrån när de motsatt sig planen.

Varför har kommunen inte fått ta del av den?

– Det har ju sina naturliga orsaker att försvarsmakten inte alltid kan dela bullerberäkningar eller annat underlag, säger Sofia Cedergren, sektionschef för fysisk planering på Försvarsmakten.

Först 2023 fick kommunen ut delar av underlaget. Två år efter att försvaret motsatt sig planen.

så här motiverade Försvarsmakten ställningstagandet:

”Den påtagliga skadan består i att Försvarsmaktens verksamhet vid skjutfältet vid kommande tillståndsprövningar enligt miljöbalken riskerar att få begränsningar eller förbud. Vilket då påtagligt kan försvåra utnyttjandet av skjutfältet”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markägaren Magnus Wikdahl och flera boende i Torhamn har forfarande inte gett upp hoppet om byggplanerna. Spela klippet för att få höra mer om turerna. Foto: Karin Karltun/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.