Extremistiska grupper värvar unga. Foto: SVT Design

Kommuner samlas efter oro över högerextremism

Uppdaterad
Publicerad

Styrande politiker och tjänstemän från både Blekinge och Nordöstra Skåne samlades under tisdagen för att prata om oron över den högerextrema miljön som brett ut sig.

Sölvesborgs kommun bjöd under tisdagen in flera kommuner från både Blekinge och Nordöstra Skåne till ett möte för att diskutera kring problematiken med högerextremism. Intresset var stort och Vita Huset på Järnvägsgatan fylldes med drygt 20 kommuntoppar och tjänstemän från sex olika kommuner.

– Jag tror att alla känner att man håller på med handlingsplaner. Men hur ska vi utforma dem så att vi kan upptäcka och agera om vi märker av någon extremism, men också jobba förebyggande, säger Heléne Björklund (S), kommunalråd i Sölvesborg.

Högerextrema aktiviteter

Under försommaren har flera aktioner väckt stor uppmärksamhet, särskilt bomhotet mot Ronneby stadshus och det personliga hotet mot kommunfullmäktiges ordförande i Ronneby. Efter rapporteringen om polisens oro kring den ökade högerextrema aktivismen bestämde Heléne Björklund (S) för att bjuda in styrande politiker till mötet.

– Det viktiga är inte vad vi pratar om i dag utan vad vi gör i morgon, säger hon.

För att kunna diskutera och få stöd i hur kommunerna kan arbeta förebyggande för att motverka radikalisering och våldsbejakande extremism var Christer Mattsson och Robin Andersson från Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet inbjudna.

Christer Mattsson, som är tillfällig föreståndare för institutet, berättar att Blekinge och nordöstra Skåne inte är mest drabbad i landet men att området är i farozonen.

– Det finns en högre nivå här än i genomsnittet i landet, säger han.

Polisen medverkar i samtalen

Även kommunpolisen Mats Hadartz, som har ansvar för både Sölvesborg och Bromölla, var på plats för att lyssna och medverka i samtalet.

– Vi följer ju detta och har underrättelseinhämtning om vissa personer och grupper i samhället. Det är vår roll i det hela, säger Mats Hadartz.

Förhoppningen är att dagens möte blir ett av många för att kommunerna gemensamt ska kunna hantera våldsbejakande extremism.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.