En flicka på en skola i Karlskrona kommun mobbades av andra elever. Foto: SVT

Kränkningar i skolan – kommunen saknar rutiner

Uppdaterad
Publicerad

Trots två tidigare krav från Skolinspektionen har Karlskrona kommun inte följt skollagen vad gäller kränkningar på en skola i kommunen. Anmärkningsvärt, skriver myndigheten och varnar för att ett nytt föreläggande sannolikt kommer förenas med vite.

Redan i april fick Karlskrona kommun i uppdrag från Skolinspektionen att vidta åtgärder för att säkerställa att skollagens krav uppfylls när det kommer till att motverka kränkande behandling av elever.

Bakgrunden till beslutet låg i en anmälan om en lågstadieelev som utsatts för mobbning på en skola i Karlskrona kommun.

Bland annat hade flickan blivit utfryst av andra elever och vid något tillfälle tvingats betala pengar för att få vara med och leka.

Plan för kränkande behandling

Redan då fattade Skolinspektionen beslut om att kommunen behövde vidta åtgärder. Det handlade då om att upprätta en plan mot kränkande behandling vid skolan och redogöra för hur de planerade åtgärderna från föregående år har genomförts.

Men i Karlskrona kommuns svar till Skolinspektionen hade man inte uppfyllt de förelägganden man fått.

Nu kommer ett tredje förläggande till kommunen från Skolinspektionen och man skriver nu att det är anmärkningsvärt att man inte har rättat till de brister som påtalats. I beslutet står också att ”Eventuellt ytterligare föreläggande kommer sannolikt att förenas med vite”.

Innan den 3 oktober måste Karlskrona kommun ha vidtagit åtgärder, då bland annat en ny plan för kränkande behandling vid den aktuella skolan.

”Ett missförstånd” menar kommunen

När SVT Nyheter Blekinge pratar med Kunskapsförvaltningens chef Göran Palmér menar han att det hela rör sig om ett missförstånd.

– Vi har tolkat ordalydelsen olika. Vi har nu varit i kontakt med Skolinspektionen för ett förtydligande vad de faktiskt menar. Då ska vi formulera om oss, säger Göran Palmér.

Vad säger du om Skolinspektionens kritik, att de ser det som anmärkningsvärt att ni inte löst det här trots tidigare krav?

–Jag tycker att det är tråkigt att man inte kontaktade oss och bad om ett förtydligande innan man skrev ett föreläggande. Jag är av uppfattningen att det här rör sig om ett missförstånd. Men det ska givetvis rättas till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.