Ryttarringen skriver till kommunen att de vill att ridvägar planeras in lika naturligt som cykelvägar. Foto: SVT

Ryttare kräver nya ridvägar

Uppdaterad
Publicerad

Karlskrona kommun har struntat i hästverksamheten i Lyckeby i sin detaljplan för området. Nu har föreningen Ryttarringen skickat en skrivelse till kommunen.

De kräver att ridvägar planeras in precis lika naturligt som cykelvägar.

Vid Lyckå ridklubb och Bastasjöområdet finns det inte många ridvägar och när området har byggts ut så har inte kommunen tagit hänsyn till hästverksamheten, menar nu ryttarna i klubben. De menar att kommunen inte prioriterat de stall, hästar och ryttare som finns i området, utan istället ”byggt in” hästverksamheten i villabebyggelsen.

– Det här betyder ju att man bygger in ett problem. Det finns inga ridvägar för ridskolan och privatryttare att ta sig från ridskolan och upp i skogen där hästarna behöver motioneras. Det är ett stort problem, säger Stefan Svensson på Ryttarringen Karlskrona, som är den som skickat in skrivelsen till kommunen.

Samsas med mopeder

Som läget ser ut idag måste ryttarna och samsas med både mopeder, cyklister och motionärer och ryttarna får hålla sig mellan dikeskanten och cykelbanan.

– Det känns inte helt säkert. Helt plötsligt möter man någon i full fart på rullskidor i tunneln när man kommer med sina grupper. Hästarna har ju ett flyktbeteende så det kan bli lite vilt ibland, säger Kristina Printzlow, ridskolelärare och verksamhetschef för ridklubben.

– När man nu planerar för att det ska bo folk i området som ska kunna cykla till jobbet och gå ut och gå, så måste man ju också ta hänsyn till att det finns hästar i området. Då måste de hästarna kunna röra sig utan att det blir konflikter med de andra som rör sig i området. Man måste ha vägar så att de kan transportera sig upp i skogen och så vidare. Det är det man måste planera för i detaljplanen, fortsätter Stefan Svensson.

Ska bli bättre

Genom att man nu har skickat in en skrivelse till miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Karlskrona, så hoppas Ryttarringen att det ska bli förändring vid framtida detaljplanering av nya områden – och att  Lyckebys ridklubb ska få fler ridvägar. Och från politiskt håll så lovar man nu att man ska ta upp det hela till diskussion.

– Jag tror de har rätt i att vi ska bli bättre på att planera i de här tätortsnära områdena, så vi får väl ta en diskussion. Det är viktigt att ridklubben och hästägare också blir involverade i de här diskussionerna. Vi har haft gott om plats tidigare, så man har kanske inte observerat frågan, men efter att det förtätas med mer och mer bebyggelse så blir det ju också besvärligare att samsas naturligtvis, säger Magnus Larsson, ordförande miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.