Kräver nytt sjukhus efter sonens död

Uppdaterad
Publicerad

Deras barn dog under den tio mil långa bilresan till sjukhuset i Karlskrona.

– Hade sjukhuset legat närmare hade min son kanske inte varit i himlen nu, säger Sandra Jansson.

Daniel Eriksson och Sandra Jansson från Olofström väntade sitt första barn. Men knappt tre veckor innan beräknat förlossningsdatum gick något fel.

– Vi åkte in och i höjd med Agdatorp på vägen mot Karlskrona kände jag hur han sparkade. Men när vi väl kom in och kontrollerade med ultraljud så slog inte hans hjärta längre utan han hade dött, säger Sandra Jansson.

I dag är de lyckliga föräldrar till sin andra son Isaac som föddes för åtta månader sen. Men sorgen över att ha förlorat ett barn lever med dem. De har svårt att släppa tanken på att hans liv kunde ha räddats om de hade haft närmare till akutsjukvården.

– Nu i efterhand hade vi åkt till Kristianstad, för det är närmare. Tio mil gör stor skillnad. Hade det varit fem mil till sjukhus kanske de hade kunnat gjort något. Kanske inte. Men jag ska alltid leva med den frågan, säger Sandra Jansson.

Landstingsmajoritetens (S, KD, MP, SD) beslut om att behålla båda sjukhusen och rusta upp dem tror de är helt fel väg att gå. De vill att politikerna tänker om, och ger klartecken till ett nytt sjukhus mitt i Blekinge.

– Tyvärr känns Karlshamns lasarett som det är i dag en vårdcentral, säger Daniel Eriksson och får medhåll av Sandra Jansson:

– Sätt ett nytt sjukhus i mitten så det är tillgänglig för alla.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.