Per-Olov Larsen döms för tjänstefel.

Larsen döms för tjänstefel

Uppdaterad
Publicerad

Sölvesborgshems ordförande Per-Olof Larsen vägrade lämna ut listan på vilka som sökt vd-jobbet i bolaget.

I dag dömde Blekinge tingsrätt S-profilen för tjänstefel.

Det var i samband med att journalister begärde ut listan på sökande som problemen började. Någon lista lämnades inte ut eftersom Per-Olov Larsen garanterat de sökande konfidentiell hantering och hävdade en att privat rekryteringsfirma kopplats in.

Trots att JO, Justitieombudsmannen, kritiserade Per-Olov Larsens agerande höll han fast vid sin ståndpunkt och efter att rekryteringsfirman informerat alla sökande om risken att hamna i offentlighetens ljus, kvarstod endast nio av 38 sökande. Och namnen på dessa nio lämnades till sist ut.

Larsen

Tingsrätten gör bedömningen att eftersom Sölvesborgshem är ett helägt kommunalt aktiebolag så ska det jämställas med en myndighet, som har en skyldighet att lämna ut allmänna handlingar om någon begär att del av sådana handlingar.

Att en extern rekryteringsfirma kopplats in spelar ingen roll, handlingarna är ändå att betrakta som bolagets och kommunens.

Att Per-Olov Larsen vägrat lämna ut handlingarna strider, enligt Tingsrätten, mot Tryckfrihetsförordningen och Offentlighets- och sekretesslagen.

Rätten gör bedömningen att Per-Olov Larsen låtit bli att lämna ut handlingarna trots att insåg att ansökningarna var att betrakta som allmänna handlingar och dömer honom till villkorlig dom och 17 400 kronor i dagsböter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Larsen

Mer i ämnet