Lokala KD-politiker stöttar Busch Thor

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Busch Thors (KD) uttalande om att Sverigedemokraterna inte är ett rasistiskt parti väckte stor uppmärksamhet under gårdagen. Men flera partikamrater i Blekinge ställer sig bakom uttalandet.

Det var i en intervju med tidningen Dagen som Ebba Busch Thor på en fråga om hon ansåg att Sverigedemokraterna var ett rasistiskt parti svarade såhär:

– Nej, det gör jag inte om vi talar om SD:s officiella politik i dag, men partiet har en historia sprunget ur en rasistisk rörelse. Jag har mött sverigedemokrater som är rasister, men det har jag gjort också i andra partier.

Nu ställer sig flera av Blekinges KD-politiker bakom uttalandet.

– Det gör jag såklart. Det är en värderingsfråga, vad är ett rasistiskt parti? Visst har de anknytningar till lite sådant där skumt, men som helhet anser jag inte att det är ett rasistiskt parti, så jag ställer mig bakom, säger Thommy Svensson (KD), vice partidistriktsordförande.

”Vänsterpartiet har också en skum bakgrund”

Ann-Louise Trulsson (KD) är partidistriktets ordförande, men säger att hon på grund av tidsbrist inte har kunnit vara så engagerad på länsnivå. Därför vill hon enbart uttala sig som Karlskronapolitiker.

– Rent historiskt och med vissa profiler de haft under de gångna åren har de ju en bakgrund med en människosyn som jag inte delar. I dag kan jag se ett mer välpolerat parti i en del avseenden. Jag tycker Ebba Busch Thor och även Sara Skyttedal svarade bra på frågan, eftersom de också lyfte upp det historiska, säger Ann-Louise Trulsson (KD).

Hon poängterar dock att hon tycker partiet sänder märkliga signaler genom de ständiga övertramp hon menar att partiföreträdare ibland gör i sociala medier, som ofta uppmärksammas i medier. Men hon menar att Sverigedemokraterna inte är det enda partiet med de problemen.

– Vänsterpartiet har också en skum bakgrund, och det skulle jag också ifrågasätta. Det finns en del vänsterpartister som hyllar Stalin och Lenin som avrättade miljontals personer, och många vänsterpartister vill säkert fortfarande vara kommunister, säger hon.

Lokala ordföranden mer tveksamma

Christel Henningsson (KD) är lokalavdelningsordförande i Sölvesborgs kommun. Hon vill vara mer försiktig i sitt ställningstagande i nuläget.

– Jag vill inte säga bu eller bä förrän jag satt mig in riktigt i vad hon (Ebba Busch Thor) har sagt. Jag kan uppleva att Sverigedemokraterna har tagit en del av våra hjärtefrågor, men det finns fortfarande en del frågor jag inte delar med dem. Så för mig finns bara Kristdemokraterna, den dagen jag inte röstar på KD röstar jag inte alls, säger hon.

Karlshamns lokalavdelningsordförande Christer Munther (KD) vill inte ge någon kommentar.

– Eftersom jag inte har sett eller läst vad hon har sagt så tänker jag inte uttala mig om det nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.