Över 2000 medlemmar i Kommunal i Ronneby och Karlshamn väntar just nu på att deras nya löner ska bli klara. Foto: SVT/TT

Lönestrid för undersköterskor i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Över 2000 medlemmar i Kommunal i Ronneby och Karlshamn väntar just nu på att deras nya löner ska bli klara. Till skillnad från resten av länet är man där inte överens om vilka som ska ingå i den centrala satsningen på undersköterskor.

Det gamla avtalet gick ut den sista april i år. Och i det nya centrala avtalet fanns en satsning på undersköterskor.

Men Karlshamns och Ronneby kommuner tycker att det är bara de som har titeln undersköterska som ska få del av detta. Facket menar att det är fler som borde ingå.

– Ja vi har ju medlemmar som är anställda som undersköterskor som sedan bytt tjänst och titel och kanske jobbar inom till exempel handikappomsorgen som personliga assistenter, säger Ylva Eriksson, ordförande i Kommunal Karlshamn.

Avtalet gäller 2000

Avtalet gäller cirka tusen medlemmar i Karlshamn och ungefär lika många i Ronneby. På Kommunals kontor i Karlshamn ringer just nu runt till hundratals av dem för att för att kolla exakt hur många som berörs och är undersköterskor

I Olofström, Sölvesborg och Karlskrona är man redan klara med förhandlingarna och har valt att ta med alla som är undersköterskor i satsningen vilket gör facket extra besviket.

– Det känns ju förskräckligt att de inte drar lärdom av varandra och har en helhetssyn i länet, säger Ylva Eriksson.

Fler som inte är överens

Men personalchefen på Karlshamns kommun Jonas Jönsson menar att det finns många andra kommuner i landet som inte heller är överens om tolkningen och som resonerar som dem att bara de som har titeln undersköterska i dag ska ingår i satsningen.

– Vi tolkar det centrala avtalet så och det finns fler som gör, det handlar ju om lokala förutsättningar och budget också, säger Jonas Jönsson.

Förhandlingarna fortsätter i Ronneby på torsdagen och i Karlshamn på fredag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.