M vill ha folkomröstning om sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i landstinget vill se en folkomröstning i sjukhusfrågan i Blekinge.

I samband med att landstingsfullmäktige sammanträder i dag lämnar landstingsrådet Alexander Wendt (M) formellt in en begäran om folkomröstning. Enligt partiet bör omröstningen genomföras i samband med valet i september och ett beslut om omröstning bör fastställas av landstingsfullmäktige i april.

– Rent formellt så är det fullmäktige som beslutar dels om det ska hållas en folkomröstning och dels vilken frågan är, men vi förerställer oss att frågan är om man ska renovera två gamla sjukhus eller om man ska bygga nytt, säger Alexander Wendt.

Landstingsfullmäktige kan på eget initiativ bestämma sig för en folkomröstning annars krävs tio procent, ungefär 12 000 namnunderskrifter, av de röstberättigade i landstingsvalet.

Har man fått in de namnunderskrifterna så krävs det två tredjedels majoritet i landstingsfullmäktige för att avvisa ett sådant förslag.

– Det är en fullkomligt avgörande fråga för Blekinges framtid och en folkomröstning är vägledande, så det är för att få grepp om vad människor vill i den här frågan, men vi har väldigt tydligt sagt att om det blir en folkomröstning så kommer åtminstone vi Moderater att respektera resultatet, säger Alexander Wendt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.