Man som bet hund åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Mannen ska ha sparkat och bitit sin hund på en lekplats utanför Karlskrona. Händelsen filmades och nu åtalas han misstänkt för djurplågeri.

Det var i början av juni som kvinnan bevittnade händelsen från sitt sovrumsfönster. Hon hade tidigare stört sig på hundägare på gården och tog upp telefonen för att filma.

SVT Nyheter Blekinge har tidigare berättat om kvinnan som filmade djurplågeriet från sitt sovrumsfönster.

Utsatt för lidande

I stämningsansökan skriver åklagaren att mannen ”har utsatt sin hund för lidande utan att det fanns godtagbara skäl”.

Vidare hävdar hon att han ”vid upprepade tillfällen lyft hunden i nackskinnet, slagit huden samt lagt sig över hunden och bitit den”.

Enligt polisanmälan försökte mannen förmå sin hund att hoppa över ett staket.

”Men då denne vägrade kastade han först kopplet hårt på hunden, varpå han hårdhänt lyfte den i nackskinnet samt ljumskarna. Därefter sparkade han hårt på hunden”, står det i polisanmälan.

Bet hunden

Men det ska inte ha hjälpt.

”Då hunden fortfarande vägrade hoppa så bet mannen hunden i nacke, nos samt i ögonen varvid djuret gnydde ljudligt av smärta.”

Efter att polisanmälan gjorts togs hunden i beslag och fördes till veterinär för undersökning.

Fick djurförbud

Senare under sommaren beslutade länsstyrelsen om djurförbud för mannen.

”Hunden har utsatts för fysisk behandling med slag och annan hantering på sådant sätt som Länsstyrelsen bedömer som såväl misshandel som aga”, står det i beslutet.

I polisförhöret säger mannen att han sett tagit del av metoden i en dokumentär på tv, men att han ångrar sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.