Tove Nilsson, sjuksköterska på medicinkliniken i Karlskrona. Foto: SVT

”Man vet aldrig om man hinner göra det man ska”

Uppdaterad
Publicerad

Tove Nilsson är sjuksköterska på medicinkliniken i Karlskrona, vilket är en av flera avdelningar som den här sommaren har det extra tufft.

– Man vet aldrig om man hinner göra det man ska. Jag har kollegor som har ont i magen på väg till jobbet för att man inte vet hur arbetsdagen kommer att bli, om man kommer kunna gå hem i tid eller det saknas folk så att man måste gå dubbelt, säger Tove Nilsson.

Hon menar att det värsta är att man är orolig för att patienterna ska drabbas.

– Det är en stress när man går hem och inser att en person kanske har fått ligga kvar i sängen till efter lunch för att man inte hann hjälpa den.

Planerar bättre inför sommaren

Från arbetsgivarhåll bekräftar man bilden av att personalläget är ansträngt. Man säger också att man år efter år kämpar för att planera så bra som möjligt inför sommaren, något som man säger sig ha blivit bättre på.

Men det är just de oförutsägbara händelserna och när personal själva blir sjuka, som ställer till det extra mycket.

– Vi lever i en situation där vi inte kan planera för vilket patientflöde vi får in. Vi behöver rekrytera fler sjuksköterskor, men när utbudet inte är lika stort som vår efterfrågan är då hamnar vi i den här situationen, säger Blekingesjukhusets personalchef Karin Norgren.

– Samtidigt har jag respekt för att personalen känner den oro som de gör, fortsätter hon.

”Man är inte lika glad längre”

Tove Nilsson har arbetat på Blekingesjukhuset i åtta år. Men läget är i dag inte som det var när hon började.

– Man är inte lika glad för att gå till jobbet längre. Man känner att man inte har hunnit gjort det man skulle vilja göra för patienterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.