Många män i Blekinge missbrukar alkohol

Uppdaterad
Publicerad

Många män i länet har problem med alkohol och siffran över män som lider av sjukdomen är betydligt högre i Blekinge än genomsnittet i landet.

Kenneth Karlegärd har levt som nykter alkoholist i 20 år men kämpade innan dess med stora alkoholproblem. Han började dricka redan som ung men när han var i 30-årsåldern eskalerade det.

– Man kan inte säga varför man börjar utan det blev att man fann att alkoholen tröstade tillfälligt. När det blev för nervöst, då drack jag och så varvade jag det med hårt arbete som kompensation, säger Kenneth Karlegärd.

Men han är inte ensam om detta. Siffran över män som alkoholrelaterade diagnoser i slutenvården är betydligt högre i Blekinge jämfört med genomsnittet i landet.

Många fler patienter i Blekinge

I Blekinge var antalet patienter inom slutenvården 273 per 100.000 invånare jämfört med 153 som är genomsnittet i landet.

– Det vi får tänka på är att självmord är betydligt mer vanligt bland män och att de söker mer sällan sjukvård. Männen är lite tuffa och tänker att det här fixar jag och sedan går det åt pepparn, säger Peter Valverius, chefsläkare vid psykiatrin i Blekinge.

Varför just Blekinge sticker ut är svårt att svara på, menar både Peter Valverius och Mari Söderström, som är verksamhetschef för länsgemensam psykiatri, där beroendeavdelningen ingår.

– Eftersom vi har en renodlad beroendeavdelning i Blekinge kan vi ställa fler diagnoser än en del andra landsting och det är lättare att motivera personer att söka vård när det finns en renodlad specialiserad beroendeavdelning, säger Marie Söderström.

Dödligheten större i länet

Även antalet som dött på grund av sitt missbruk är högre i Blekinge än i landet i stort. För Kenneth Karlegärd var det nära att gå för långt. Han fick flera gånger besöka psykakuten för att avgiftas men hamnade till slut hos den ideella organisationen Länkarna.

– Då var familj, arbete och körkort borta. Jag gick från psykakuten och hem och tänkte, till vad? Hemmet var ju raserat och jag satt ett par veckor och bara satt. Men då kom en känsla från djupet att aldrig mer.

Var det svårt att sluta?

– Det var ju förfärligt egentligen. Det där för 20 år sedan för jag hade ju inget val. Hade jag fortsatt så hade jag inte levt i dag. Så illa var det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.