–Jag behöver pengar för att överleva och för att knarka. Foto: Martin Hult/SVT

”Manne” lever på vardagsbrott

Uppdaterad
Publicerad

”Manne” i Karlskrona har nyss återfått friheten efter ännu ett fängelsestraff. För vilken gång i ordningen vet han inte. Som en av de livsstilskriminella i Blekinge har han vigt hela sitt vuxna liv åt brott och droger.

Han har i många år stått högt på Blekingepolisens så kallade fokuslistor över de mest brottsaktiva personerna i länet.

I ”Mannes” fall handlar det om hundratals inbrott, stölder, narkotikabrott, olaga hot, fall av skadegörelse och olovliga körningar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Se hela inslaget här: ”Manne” lever på vardagsbrott

I närmare 30 av sina drygt 50 år har han suttit på olika svenska anstalter. Och han har fortfarande svårt att klara en laglydig och drogfri vardag.

– Vad har jag för alternativ? Det är inte lätt att komma tillrätta i tillvaron när du inte ens har ett eget boende. Jag har behövt pengar till cigaretter och knark och då har det blivit så att man gjort inbrott eller stulit något, säger han.

”Manne” är under intervjun noga med att inte skönmåla livet som återfallsförbrytare. Tvärtom.

– Vad jag har för rätt att stjäla från andra? Ingen alls, givetvis. I efterhand har jag många gånger tänkt på dem som blir drabbade. Men jag har som princip att inte stjäla från fattiga. Ser jag exempelvis en bilbarnstol i en bil – då gör jag inget inbrott i den bilen.

Läs mer: Följ vår livegranskning av vardagsbrott här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet