Marinens musikkår spelade när cirka 300 personer som beviljats svenskt medborgarskap under 2013 var inbjudna till riksdagen på fredagsmorgonen på Nationaldagen. Foto: Sören Andersson/TT

Marinens musikkår får utökat uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Försvarets musikkårer i Sverige får nu ett bredare uppdrag även formellt. Nu ska konserter för allmänheten runt om i landet ingå.

Beslutet togs i försvarsutskottet och regeringen ska enligt ett betänkande både klargöra och utöka försvarets musikkårers uppdrag.

Tidigare har det formellt bara ingått i uppdraget att spela vid exempelvis statsbesök och vaktparader, men nu ska även konserter för allmänheten ingå.

Karlskrona är en av tre musikkårer i landet som har heltidsarbetande musiker. De andra två är Arméns musikkår i Stockholm och Livgardets dragonmusikkår i Kungsängen. De har uppdrag åt både staten och Försvarsmakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.