Den sovjetiska ubåten U-137 av äldre modell går på grund i Karlskrona skärgård efter ”felnavigering”. Foto: SVT.

Försvarssamarbete avskräckte Sovjet

Uppdaterad
Publicerad

I en ny dokumentärfilm gör marinofficerarna som var med under ubåtsincidenten med U137 nya tolkningar av det som hände under de intensiva dagarna.

Kommendör Björn Hamilton och överstelöjtnant Rolf Lindén, ligger bakom den nya dokumentärfilmen Kalla kriget del 4, som ges ut av Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek.

I den femton minuter långa filmen, som nästa vecka premiärvisas på Marinmuseum i Karlskrona, berättar de om ubåtsintrånget i Blekinge skärgård 1981.

Kriget var nära

Filmen innehåller bland annat berättelsen om när ett ryskt ubåtsbärgningsfartyg och tolv sovjetiska örlogsfartyg var på väg för att bärga och hämta U137.

Enligt Björn Hamilton och Rolf Lindén lyckades emellrtid det svenska försvaret att uppbåda tillräcklig gemensam kraft att avskräcka dåvarande Sovjet från att agera ytterligare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.