Mästerskytten om SM-finalen

Uppdaterad
Publicerad

Den nyblivna svenska mästaren i precisionsskytte med sin .22-pistol berättar om den osannolika finalen. Hur han ensam fick skjuta medan eliten synade minsta darr på handen.

Historien är som hämtad ur en välregisserad saga. En man som har vigt stora delar av sitt liv till att bli den bästa, i detta fallet inom pistolskytte, gör ett sista försök och lyckas trots otroliga motgångar och påfrestningar att ta hem titeln som svensk mästare.

Comebacken

För ungefär tio år sedan lade Markus Henningsson sin pistol och passion på hyllan. Det fick vara slut med det intresse han ärvt från sin far. Far och son Henningsson spenderade mycket tid på skyttebanan och fadern var även han en framgångsrik pistolskytt.

Men i våras kom vändningen, ett sista försök, en sista chansning som tog honom från doldis till mästare på SM i Kristianstad.

– Jag förstod inte att jag hade vunnit förrän de berättade det för mig, säger Markus Henningsson

Dramatisk finaldramatik

Tävlingen inleds med sju omgångar i kvalet. Varje deltagare skjuter fem skott vardera per omgång och den sammanlagda poängen per omgång är 50. Nu återstod tre finalomgångar och Markus Henningsson hade imponerat.

Men i sista omgången händer det som inte får hända.

– Efter två skott blåser min tävlingsspegel bort och tävlingsledningen bedömer att jag ska skjuta om när alla andra skjutit färdigt.

Över 200 skyttar ur den svenska eliten får därför se Markus Henningsson skjuta sin sista fem skott. En ensam pistolskytt med hundratals ögon på sig som stirrar intensivt.

– Hela svenska eliten står och tittar på mig när jag skjuter, det var väldigt jobbigt. Mitt tredje och fjärde skott var oerhört jobbiga, men det gick vägen, säger han.

49, 49, 48 på de sista tre omgångarna innebar att han hade vunnit med två poäng, en markant marginal i dessa sammanhang.

– Jag fick bestämma mig för att dem inte var där och tittade på mig. Jag intalade mig det och sen när jag bestämmer mig för att ta skottet så märker jag inte allt runt omkring.

Kom hem med två medaljer

Utöver guldet i precision med kaliber 22 så blev det även ett brons med hans kaliber 9, i den sista klassen slutade han på plats nio.

– Jag hade som mål att ta mig till finalplats i samtliga tre klasser som jag ställde upp i. Jag var väldigt nöjd med bronsmedaljen och sedan att avsluta med ett guld... Det var knappt så att man förstod det själv, säger Markus Henningsson.

Men det är inte bara hans egen förmåga som stod bakom guldet.

– Det är förstås mycket tack vare min fru Emma som har varit otroligt tålmodig och Kristianstad PK som gjorde en grym SM-tävling, säger han.

Nu planerar han att ta sig an sportskytte.

– Det är lite roligare skytte där det är lite av det snabbare skyttet också. Både precision och snabbt skytte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.