Anna Johansson är yttre befäl på polisen i Ronneby. Hon säger att polisen har med i sina beräkningar att medborgare kan ta lagen i egna händer. Foto: SVT

Medborgargarden hotar i polisbristens spår

Uppdaterad
Publicerad

Att medborgare tar lagen i egna händer när polisen är frånvarande är en stor risk. I Ronneby har flera upprop redan gjorts i sociala medier.

Polisen står handfallen inför gängvåldet i Ronneby. Staden, med sina knappt 30.000 invånare, har under flera år plågats av ett kriminellt gäng som ger sig på småföretagare i centrum – och på grund av polisbristen kan poliserna bara se på.

– Vi känner till flera av medlemmarna i gänget hyfsat väl. Vi har personkännedom, och vi har lokalkännedom. Men vi har inte tillräckligt med resurser för att göra något, säger Anna Johansson, yttre befäl på polisen i Ronneby.

Oroas för medborgargarden

Att polisen inte har tid att vara på plats i staden och synas bland folket riskerar myndighetens förtroende bland medborgarna. Och nu väcks en oro hos polismyndigheten, att folket ska börja ta lagen i egna händer.

– Den risken ökar ju, så är det när vi inte kan vara här och frustrationen bland medborgarna ökar. Så det är oroskänslor vi har med i våra beräkningar hela tiden, säger Anna Johansson.

– Medborgargarden är något vi inte ser särskilt positivt på, att folk tar lagen i egna händer. Det händer ofta att folk går över gränsen och gör saker man inte får göra enligt lagen. Man ska alltid ringa 112, och inte bara förutsätta att det inte finns några poliser i närheten, för så är det inte alltid, säger Robert Loeffel, presschef på polisen i region syd.

I sociala medier har ett antal upprop till vad som kan liknas som medborgargarden redan gjorts, i både stängda och öppna grupper.

”Undersåtarna måste bli medborgare och slå tillbaka alldeles själva. Med alla till buds stående medel. [...] Det får göras som om det vore krig.” skriver en person.

”Dags för medborgargarde i Ronneby? Skulle få polisen att bry sig. Ett sådant måste bestå av nyktra starkt disciplinerade individer som inte är ute efter hämnd.” skriver en annan.

Uppmärksammade medborgargarden tidigare

Det är inte första gången Ronneby får nationell uppmärksamhet kring bildandet av eller planerna på ett medborgargarde. Sommaren 1998 trädde ett beväpnat garde fram offentligt i Kallinge och avslöjade att man angripit inbrottstjuvar i samhället. Nyheten fick stort genomslag och ledde till debatt om allmänhetens förtroende för polisen.

– Jag hoppas att det som händer i Ronneby nu inte ska påverka vårt förtroende så mycket, men visst finns det en risk. Vi jobbar i förtroendebranschen och det är väldigt viktigt för oss att ha allmänhetens förtroende. Men vi jobbar på det här och är på god väg att lösa den här problematiken, säger Patrik Oldin, polisområdeschef i sydöstra Götaland.

I går avslöjade SVT Nyheter Blekinge att länet har fått en permanent polisförstärkning, för att bland annat stävja oron i Ronneby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.