Niklas Skoog vid invigningen av Swedbank Stadion 2009. Foto: Andreas Hillergren/Scanpix

MFF-profilen: ”Vi måste tänka på framtiden”

Uppdaterad
Publicerad

Den förre detta allsvenska skyttekungen Niklas Skoog anser att problemen med SBR-granulatgummi blir allt mer uppenbara och att materialet borde sluta användas i framtiden.

Allsvensk mästare, skyttekung två gånger om och landslagsspelare. Niklas Skoog har en gedigen fotbollskarriär bakom sig och anser att gummi gjort på återanvända däck bör försvinna från sportens planer.

– Det är inget bra, det är ett gift, säger Niklas Skoog

Står på gummit sex dagar i veckan

I hans nya roll som fotbollsinstruktör på MFFs fotbollsakademi så blir det en hel del timmar på konstgräsplaner i veckan. Han har tidigare inte reflekterat över gummits påverkan men har på senare tid kommit till insikt att det kan finnas allvarliga konsekvenser.

– Man ser när barnen leker att det blir helt svart på fingrarna och i ansiktet. Jag börjar bli orolig när man hör rapporter om hur det kan påverka hälsan och miljön, säger Niklas Skoog. 

Han berättar att varma dagar så ryker det om gummit från planen och skorna blir obehagligt varma att springa med.

Om klubbarna fått bestämma

Så som det ser ut nu så är det framförallt kommunerna som upphandlar och beställer konstgräsplaner. I många fall så är det en fråga om ekonomiska medel som avgör och är orsak till att SBR fortfarande är det ledande materialet att använda. Men Niklas Skoog tror att klubbarna vill se en förändring.

– Kommunerna bestämmer ju men klubbarna själva hade nog valt andra alternativ om de hade fått avgöra.  

I framtiden hoppas Niklas Skoog att man ser detta på ett annat sätt, att man framhåller hälsan och miljön framför ekonomiska skäl.

– Vi måste tänka på vår framtid, är det farligt så ska det inte finnas, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.