Militären bordar ”fientligt” fartyg utanför Aspö

Uppdaterad
Publicerad

Militärövningen Bison Counter har rört sig till Karlskrona. Enligt underrättelser ska ett kriminellt nätverk smuggla in vapen och hemmagjorda bomber via fartyg. Militärer från olika nationer har under dagen bordat det misstänkta fartyget.

Tio hårt tränade soldater bordar skeppet men möts av ett kulregn. Det tar dock inte lång tid för de soldaterna att övermanna besättningen och inleda en sökning efter vapen och hemmagjorda bomber.

– Här så blev besättningen fientlig och när man nergjort fienden så upptäcktes en bomb i lastutrymmet, säger Ludvig Adielsson, kapten och övergripande övningsledare för de marina inslagen.

Övning med internationellt samarbete

Det är tredje året som Bison Counter genomförs, första året skedde det i Nederländerna. I år deltar närmare 1000 soldater från 20 nationer.

Övningen har som syfte att träna på underrättelsetjänst, bryta ner kriminella nätverk eller terroristnätverk som använder improviserade sprängladdningar. Allt görs i förberedande syfte.

– Vi ser att detta samarbete kan bli aktuellt för den svenska Försvarsmakten, att vi arbetar ihop med andra nationer i en internationell insats, säger Ludvig Adielsson.

Milisgrupper i Småland

Övningen inleds med att två milisgrupper, Nils Dacke supporter och Kalmarunionen, har sprängt bomber och stört samhället i Skillingaryd i Småland. Två kriminella ligor, Björnligan och Doktor Skumrask, attackerar offentliga platser och importerar hemmagjorda bomber, så kallade IED (Improvised Explosive Device).

– Vi måste bli bättre på att motverka nätverket som ligger bakom hemmagjorda bomber, det är inte bara att möta själva bomben. Utan vi ska lägga pusslet till nätverket som ligger bakom, säger Ludvig Adielsson.

Sökgrupper finns även på öar kring Aspö där övningarna fortgår.

Större aktion på land

I morgon kommer övningarna att gå från hav till land då nätverkets ”vapenfabrik” ska oskadliggöras. En viktig funktion är då sökgrupperna som säkerställer att militären kan lägga till vid kajer och genomsöker platsen efter bomber och liknande föremål. Sökledare Daniel Bäckström berättar att den avgörande stunden är när söklaget kan säga att det är fritt fram.

– Det svåra är inte att söka utan att säga ”här finns ingen bomb”, säger han.

Precis som under de marina övningarna så deltar soldater från olika nationer även under denna övning. En trupp norska soldater dyker ner vid kajen för att undersöka om det finns några potentiella hot och finner ett bombliknande föremål de desarmerar när vi passerar förbi.

– De har en plan som de går efter, hur de söker av området. Men det är soldaten som är det viktigaste verktyget, till 80 procent är det soldaten som är viktigast för att hitta bomber, inte specialverktyg, säger Daniel Bäckström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.