En av de misstänkta leds in till rättegången som startade under torsdagsmorgonen. Foto: Martin Hult

Advokat om erkännandet: ”Kändes nog lönlöst att neka”

Uppdaterad
Publicerad

Tre av fyra misstänkta i rånrättegången som under torsdagen pågår i Karlskrona medger att de varit på plats i den aktuella lägenheten.

Rånarna misstänks ha valt ut släktingar som offer – och slog till i både Karlskrona och Kristianstad. Rättegången som inleddes under torsdagsmorgonen beräknas pågår i tio dagar. Männen ska, enligt åklagaren, vid ett tillfälle hotade att döda ett barn.

Under förmiddagen kom erkännanden om inblandning från två av de misstänkta männen.

Enligt SVT Nyheters reporter på plats, Martin Hult, erkänner en av dem rån i Karlskrona. Han går dock inte med på att rånet ska betecknas som grovt. Enligt mannens försvarare Lennart Malmgren har den misstänkte troligen ansett den bevisning som finns som pressande.

– Troligen känner han att bevisningen är stark, så det kändes nog lönlöst att neka, säger han till SVT Nyheter.

Ytterligare två av de fyra åtalade erkänner att de varit på plats i lägenheten.

Den fjärde misstänkte nekar helt och hållet till inblandning.

Ska ha känt till adresserna

Chefsåklagare Ulirka Grenfors menar att det plötsliga erkännandet inte förändrar något i sak vad gäller hennes arbete under rättegången.

– Jag kommer lägga fram samma bevisning som jag tänkt hela tiden. Men erkännandet innebär förvisso att jag kommer andra frågor än jag tidigare tänkt under det kommande förhöret med honom, säger Ulrika Grenfors.

Det är omfattande utredningar som ligger till grund för åtalet mot männen – samtliga hemmahörande i Kristianstadstrakten. Enligt Ulrika Grenerfors är det tydligt att rånarnas strategi varit att slå till mot kända adresser – i de två aktuella fallen mot släktingar.

– Dels har man vetat att det funnits värdesaker, dels har rånarna på så sätt känt till var man ska leta, säger hon.

De skulle ”slakta barn”

Kvällen den 5 november förra året åkte fyra av de nu åtalade männen med bil från Kristianstad till Karlskrona. Vid ett stopp på en bensinmack i Listerby fångades två av dem av butikens övervakningskameror.

En stund senare slog de till mot en lägenhet i Karlskrona, där ett sällkskap på tio personer vid tillfället befann sig. Troligtvis tog sig de misstänkta rånarna in med en dörrnyckel, som släktingen kommit över ett par dagar tidigare.

I bostaden tejpades, misshandlades och hotades offren. De ska enligt vittnen ha skrikit att pengar och guld skulle plockas fram, annars skulle de ”slakta barn”. Med sig hade männen både knivar och en kolsyrepistol, enligt åtalet.

– Det var en fruktansvärt obehaglig upplevelse för familjerna i lägenheten. De fruktade för sina liv, var skräckslagna och lider fortfarande av detta, säger målsägarbiträdet Karin Åkesson Rehnholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.