Mjällby laddar för ödesmatchen

Uppdaterad
Publicerad

Mjällby AIF som förra året spelade i allsvenskan riskerar nu att åka ur superettan om man inte vinner matchen på söndag. Men spelare och ortsbor tror på laget.

Trots helgens förlust mot Värnamo var det inga sura miner under måndagens träning. Istället hittade grabbarna glädjen genom att skojbrottas, skuggboxas och genom att intervjua varandra när de inte trodde kameran var på.

”Dåliga vibbar från förra året”

På söndag väntar Brommapojkarna hemma för Mjällby, en match som kan komma att avgöra lagets och även klubbens framtid.

– Det blir tufft, för BP har allt att spela för och det har vi också. Men vi ska inget annat än att vinna, säger Mjällbyspelaren Robin Cederberg.

– Vi har ju dåliga vibbar från förra året, det var ju den matchen som förra året sparkade ut oss ur allsvenskan, säger Mjällbys klubbchef Jörgen Martinsson. 

Riskerar mycket

I dag ligger Mjällby på en kvalplats för fortsatt spel i superettan, men blir det förlust på söndag finns det risk att man åker ut ur serien. Och tvingas man att lämna superettan innebär det ett stort intäktstapp, vilket kan leda till att man tvingas göra förändringar i både organisationen och spelartruppen.

– Om man säger att man halverar intäkterna när man åker ur allsvenskan, kan man säga att man halverar intäkterna ytterligare en gång om man hamnar i division ett. Det kan givetvis få allvarliga konsekvenser, även om vi ska göra allt för att inte hamna där, säger Jörgen Martinsson.

Fotbollen viktig för många

Det är inte bara Mjällbys framtid som står på spel, utan även den trygga mötesplats som hemmamatcherna är för många ortsbor och Sölvesborgsbor.

– När Mjällby spelar är det som en folkfest och alla som bor här sluter upp, det skapar gemenskap, säger Hälleviksbon Katarina Linnér.

– Jag tror på vinst på söndag och då ska vi ha en jättefest här, nej förresten i hela Blekinge, säger Hälleviksbon Christer Jönsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.