Foto: SVT

Mobilapp ska ge enklare diabetesvård

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av mobilen kan patienter med diabetes få en enklare kommunikation med vårdpersonalen, som i sin tur får bättre överblick över hälsan. Just nu utreder Blekinge Tekniska Högskola och landstinget i Blekinge hur mobila tjänster, till exempel en ny app, kan leda till bättre vård för diabetespatienter.

– Idén som vi har varit med och tagit fram skulle ju underlätta i vårt vardagliga arbete att ta emot information om blodsocker på diabetespatienter. Att kunna ge dem tips och råd enkelt genom att kunna svara via sms eller via appen hade ju varit smidigt för både oss och patienten, säger diabetessjuksköterskan Lina Ishav.

Sedan 2014 har BTH jobbat med ett forskningsprojekt om mobila tjänster för hälsa. Under hösten 2016 har forskarna tittat närmare på hur patienter med diabetes typ 2 upplever att kontakten med vården fungerar och hur den skulle kunna förbättras med mobila tjänster.

Mätningsresultat på mobilen

Kent Pettersson har haft diabetes i 52 år och han är positiv till den nya tekniken som hjälpmedel för bättre hälsa.

– Jag tror ju att vi inom en snar framtid kommer att få blodsockermätning som inte behöver innebära att vi sticker oss i fingret för att få fram blod, utan en mätning som sker utanpå kroppen. Och i en sådan teknik bygger man ju in funktioner att när man mäter får man en automatisk överföring till ett program, och det kan ju vara till exempel en applikation på mobilen, säger han.

”Tar bort onödiga sjukbesök”

Tanken är att diabetespatienterna via en app ska kunna skicka information om till exempel sitt blodsocker till en databas och att informationen sedan tas om hand av vården. Patienten skulle då slippa att åka till sjukhuset så fort det uppstår frågor om blodsocker och annat.

– Det här tror jag är framtiden. Att man kan hitta stöd som underlättar kommunikationen och tar bort onödiga sjukbesök så att man istället kan bevaka värden på distans, säger projektledaren Sara Eriksén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.