”Moderaterna i Sölvesborg står inte för någonting”

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett turbulent möte på måndagskvällen, lämnar nu moderaten Gustav Wenning samtliga uppdrag i partiet.

– Jag känner inte att jag står för vad moderaterna i Sölvesborg står för – det vill säga ingenting, säger Gustav Wenning.

Gustav Wenning valdes så sent som i våras till både kretsordförande och ordförande för föreningen i Sölvesborg.

Efter ett turbulent möte under måndagskvällen meddelande Wenning att han i protest lämnar alla sina politiska uppdrag i partiet.

– Det här är ett beslut som jag funderat på under en lång tid. Jag känner inte att jag står för vad moderaterna i Sölvesborg står för – det vill säga ingenting. Det finns inga moderater i Sölvesborg. De bedriver ingenting, säger Gustav Wenning.

”Man får inte prata om politik”

Han säger också att han anser att partiet inte fullföljer sitt uppdrag.

– Det är min åsikt. Jag har försökt få igång någonting nytt i flera år, försökt få till att vi ska förnya oss och göra mer saker. Men det har inte hänt någonting, säger Gustav Wenning.

Du säger att man inte fullföljer sitt uppdrag – kan du ge några exempel på det?

– Det finns ett ganska tydligt exempel på det. När jag pratade i tidningen efter att jag blivit kretsordförande så sa jag att jag hade som mål att någon gång sänka skatten i Sölvesborg. Efter det uttalandet blev jag totalt påhoppad av flera högt uppsatta moderater i gruppen. Man får inte prata om politik över huvud taget känns det som.

Inte första avhoppet

Och det här är inte första avhoppet från moderaterna i Sölvesborg. För ett par veckor sedan valde en av partiets veteraner Ebbe Södergren att lämna alla uppdrag, då i protest mot Blekingemoderaternas förbundsordförande Jeppe Johnssons ledarstil.

Tidigare har även Bengt-Åke Karlsson, som under många år suttit i kommunstyrelsen och som tillhör partiets kärna, gått ut och kritiserat den inre demokratin i partiet.

Delar du kritiken mot Jeppe Johnsson?

Ebbe är ett tungt avhopp. Jag vill inte gå in på personer. Men är man gruppledare så har man ett ansvar att hålla ihop gruppen och så har det inte varit. Så jag kan till viss del hålla med i hans kritik. Men det här handlar ändå om ett flertal personer, säger Gustav Wenning.

Lämnat möten med gråten i halsen

Gustav Wenning beskriver gårdagens styrelsemöte som turbulent och högljutt och säger att han den här stämningen inom moderaterna har pågått i flera år.

– Och det har bara blivit värre. Vissa möten har man gått ifrån med gråten i halsen.

SVT Nyheter Blekinge har även pratat med moderaternas förbundsordförande Jeppe Johnsson. Intervjun med honom kan du läsa här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.