Foto: SVT

Mögellarm på Karlskronavarvet

Uppdaterad
Publicerad

Kockums administrativa kontor i Karlskrona måste mögelsaneras.

Nu erbjuds de cirka 250 anställda på kontoret hälsoundersökningar.

Enligt vad SVT Nyheter Blekinge erfar krävs nu en omfattande sanering av hela kontorsbyggnaden. Bakgrunden till mögelproblemen är att det under en längre tid läckt in vatten genom kontorsbyggnadens fönster i samband med kraftiga regnskurar. 

Under åren har det bildats en svart beläggning längs med fönsterkarmarna och en nyligen genomförd provtagning av dammet har visat att det är mögelsporer, erfar SVT.

Eftersom byggnadens ventilationssytem testats och godkänts behövs inte fönsterutorna för luftinsläpp, enligt Kockums – därför kommer byggnadens fönster nu att tätas och låsas.

I lokalerna arbetar i dag cirka 250 anställda. De anställda som upplever att de har allergiska besvär av att vistas i byggnaden erbjuds nu hälsoundersökningar av företaget.

Företagshälsovården inkopplad

På måndag startar en stor sanering som börjar på femte plan och under delar av det arbetet får de anställda inte vara på kontoret.

SVT Nyheter Blekinge har varit i kontakt med Joachim Hallor, kommunikationschef på Saab Kockums AB, som inte får uttala sig om mögelproblemen eller den planerade renoveringen.

Men Jenny Nilsson, media relations manager på Saab AB, bekräftar att en mögelsanering ska genomföras.

– Vi tar den här frågan på jättestort allvar. Vi har en åtgärdsplan för ärendet och har kopplat in både företagshälsovården och berörda myndigheter, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.