Foto: TT

Mordmisstänkt 13-åring bar kniv i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Den 13-årige pojken kände sig mobbad, hotad och utfryst av sin jämnårige kamrat och bar därför en kniv till skolan varje dag i flera månader. Det framgår av en tvångsvårdsdom i Förvaltningsrätten.

Det är den mordmisstänkte 13-åringen som i samtal med socialförvaltningen själv berättar om bakgrunden till knivdådet, då han den 9 mars högg en jämnårig kamrat till döds i Olofström.

13-åringen larmade själv SOS Alarm direkt efter händelsen och han säger att det dåliga mående han dragits med under en längre period utlöste knivattacken.

13-åring död i bråk

Läs mer: Ung pojke död efter knivdåd.

Beväpnade sig innan jul

Pojken uppger också i samtal med myndigheter att han under höstterminen blivit mobbad och trakasserad i skolan – något varken föräldrar eller skola haft kännedom om – och att han började beväpna sig med kniv några veckor före jul förra året.

Socialförvaltningen i Olofström menar att den mordmisstänkte pojkens vårdbehov är omfattande och menar att han inte fullt ut förstått konsekvenserna av sitt handlande. Därför är frivillig vård inte tillräckligt, menar rätten.

Förvaltningsrätten delar den bedömningen och har nu beslutat om fortsatt vård, enligt LVU, lagen om vård av unga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

13-åring död i bråk

Mer i ämnet