Foto: SVT

Länsmuseer kraftsamlar för att växa

Uppdaterad
Publicerad

Hela 70 personer från landets olika länsmuseer besökte idag Karlskrona. Under två dagar hålls olika föreläsningar och diskussioner hur verksamheterna tillsammans kan nå ut till fler i människor landet.

Länsmuseets Samarbetsråd har tagit fram strategier och en kommunikationsplan för hur landets länsmuseer ska samverka tillsammans och tanken är att de ska enas som Sveriges största museum – något som även kommer gynna Blekinge.

– Vi kan hjälpa till att få resurser från andra och hitta samarbeten på olika sätt. Vi kan också ha gemensamma dagar med gemensamma teman för alla länsmuseerna i landet. Vi får en mycket större bas att stå på och vi kan göra detta till något bättre än vad vi hade kunnat göra själva, säger Markus Sandekjer, länsmuseichef i Blekinge. 

Under två dagar besöker 70 företrädare från de olika länsmuseerna Blekinge och temat för i år var integration och mångfald.

– Vi ska verka i samtiden och vi ska ta tag i de stora samhällsfrågorna och just nu är integration och mångfald en av de frågorna. Det är en viktig fråga för oss, vi jobbar mycket med de frågorna men vi vill också ha ny kunskap för att jobba ännu bättre med den här frågan, säger Yvonne Hagberg, ordförande i Samarbetsrådet och ordförande för Kalmar läns museum.  

Ta upp aktuella frågor

Bland annat diskuterades hur museerna kan skapa projekt som får människor att reflektera kring sin egen roll i samhället. Men också länsmuseernas egna nuvarande projekt lyftes upp under onsdagen.  

– Vi på Kalmar läns museum har bland annat ett projekt där man får vara med om en flykt och det är väldigt verklighetstroget att jag får uppleva hur det är att vara flykting, säger Yvonne Hagberg.

– Vi har ett internationellt café, vi har många sfi-vandringar från hela länet och arbetar med Blekinge idrottförbund till exempel, säger Markus Sandekjer.  

Utvecklar kontakten med politiker

Museerna tillsammans ska ta upp aktuella frågor och förhoppningen är de ska nu ut över hela Sverige och skapa en plats för alla.

– Det behövs så många olika saker för det är många olika grupper som kommit hit nu och då måste vi kunna diskutera med andra länsmuseer vad vi gör bäst för de grupperna, säger Markus Sandekjer.

Kraftsamlingen ska också leda till bättre kommunikation med beslutsfattare.

– Exempelvis kommer vi bjuda ner riksdagsledamöter till våra olika museer runtom i landet och när de sedan kommer tillbaka till Stockholm kan de prata om vad de upplevt, säger Yvonne Hagberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.