Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är inget mutbrott, konstaterar åklagare Arne Fors. Foto: SVT/Arkiv

Mutmisstankar i Sölvesborg skrivs av: ”Finns inga gratisbiljetter”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren har nu valt att lägga ner förundersökningen om misstänkt mutbrott, efter turerna kring Sölvesborgs kommuns festivalbiljetter. Det rapporterar BLT.

Det var i december som P4 Blekinge rapporterade att Sölvesborgs kommun utreddes för misstänkt mutbrott och att politiker och tjänstemän under flera år skulle ha tagit emot gratisbiljetter till Sweden Rock Festival.

Men uppgifterna visade sig inte stämma, då kommunen haft avtal med festivalen och betalat för biljetterna.

Sölvesborg och revisorerna

Nu väljer åklagaren att lägga ner förundersökningen, rapporterar BLT.

– Mot bakgrund av det som framkommit bedömde jag att det inte föreligger någon muta. Det är inget mutbrott, säger Arne Fors, åklagare till SVT.

Kommunrevisorer missade avtal

Bakgrunden till utredningen var att tre av fem kommunrevisorer valde att polisanmäla kommunen, då det enligt dem rörde sig om ”inofficiella avtal” mellan kommunen och festivalen, som kommunledningen ”lagt locket på under alla år”.

Men SVT Nyheter Blekinge kunde senare visa att kommunrevisorerna inte läst de egentliga och officiella avtalen. De tre kommunrevisorerna har senare anmälts till kommunfullmäktigepresidiet av kommunchef Lars Ericsson.

– Det var väntat att utredningen lades ner eftersom det varit en helt grundlös polisanmälan tillkommen efter ett dåligt revisionsarbete, om man uttrycker det snällt, säger Lars Ericsson, kommunchef i Sölvesborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sölvesborg och revisorerna

Mer i ämnet